U banjalučkim vrtićima klime pale po preporukama Instituta!

,
Boravak najmlađih u kolektivima tokom toplotnog talasa. Neki roditelji se žale zbog vrućine.

Roditelji su se javili redakciji portala BUKA da bi ukazali da je u vrtićima u Banjaluci vruće. Jedna majka je zabrinuta, jer se ne pale klime tokom boravka mališana u vrtićima.

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje iz Banjaluke kažu nam da nema mjesta za zabrinutost, da se vrtići provjetravaju, a klime se pale po preporukama da bi se objekti rashladili kad djeca nisu u sobama.

Iz jednog vrtića nam kažu da im nije prevruće, jer je vrtić u hladu, pa se uspiju rashladiti po preporukama koje je izdao Institut za javno zdravstvo RS. Sa druge strane, iz drugog vrtića su nam rekli da im je jako vruće, posebno u grupi gdje su najmlađi.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci kaže da zbog pandemije koronavirusa mi ne smiju uključivati klime dok su djeca u samim sobama.

"Mi nađemo način na koji prevazilazimo vrućine. Prostorije se rashlade prije nego što djeca dođu u vrtić. Kad djeca krenu da dolaze u vrtić prostorije se zamrače. Promijenili smo raspored, pa sada djeca izlaze čim doručkuju, tada je hladnije i borave u dvorištima, a nakon toga kad se vrate imaju učeće i igrovne aktivnosti, pa ručak i nakon toga popodnevni odmor. Dok su vani i igraju se u dvorištima u tom periodu takođe rashlađujemo prostorije klimama, kad se djeca vrate u prostorije gasimo klime. Na taj način ispoštujemo i mjere, a u međuvremenu rashladimo prostorije", rekla je za BUKU Jelena Kurtinović.

Ona kaže da u svakom slučaju djeca pod klimama ne mogu spavati.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekli su nam da su oni na samom početku pandemije dali preporuku da se klima uređaji ne korisite, jer pospješuju širenje virusa u prostoriji ukoliko u njoj ima zaraženih osoba.

"Međutim, već u julu 2020. godine, Institut je izdao preporuke za pravilnu upotrebu klima uređaja, koja je revidirana i dorađena u novembru iste godine. Dakle, Institut nije zabranio korištenje klima, već, naprotiv, dao smjernice za pravilno korištenje", rekli su za BUKU Iz Instituta.