U BiH čak 1.700 pacijenata čekaju svoje terapije: “Zbog bahatih političara pacijenti moraju skupljati novac za liječenje"

-

Ovo nije novac Vlade FBiH, Nikšića, Konakovića, niti zastupnički, već od građana – poručio je Mahir Mešalić (DF), zastupnik u Parlamentu FBiH za Hayat televiziju o raspodjeli budžeta za ovu godinu.

Za Fond solidarnosti u ovoj godini bit će izdvojeno 50 miliona KM. Odbijen je amandman zastupnice Alme Kratine koja je tražila dodatnih 40 miliona, upravo da se ne bi desilo da onkološki pacijenti moraju skupljati novac za liječenje.

Na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge je blizu 1.700 pacijenata.

Razgovarali smo s udruženjima u Sarajevu i, vođeni time, dali smo amadman da Vlada ispoštuje zakonsku obavezu- rekao je Mešalić.

Ali, odbilo se.

Ovako nešto odbiti hladno je skandalozno-poručio je on.

Kao problem navodi činjenicu da menadžmentima u kliničkim centrima transplantacije nisu prioritet, a razlog su i što se zdravstvene ustanove u Sarajevu i Tuzli suočavaju sa nedostatkom kadra.

"Imam informaciju da su pacijenti obrađeni prije nešto više od mjesec dana, ali još čekaju na transplantaciju, što govori da klinički centri nemaju dovoljno stručnjaka koji će raditi transplantacije. No to je posao Federalnog ministarstva zdravstva koje treba rješavati kadrovske probleme. Pomenuo bi i transplant kordinatore. Ako je Zenica imala dva donora organa od preminule osobe, a Sarajevo i Tuzla nijednog, to nam govori da se mora napraviti ogroman iskorak i više razgovarati sa porodicama preminulih osoba kako bi dobili pristanke."

Naravno da svijest građana BiH nije na nekom nivou, kada je riječ o doniranju organa, ali to se mora mijenjati. Donorska mreža BiH radi koliko može, mora se postaviti pitanje koliko transplant kordinatori, a imamo ih 12 ili 13, ulaze u razgovore sa porodicama pacijenata koji su moždano preminule osobe?

Mi to vidimo kao usko grlo i stoga je nemoguće da Zenica ima dva donora, a Sarajevo i Tuzla, gdje je protok pacijenata, potencijalnih donora organa, daleko veći, nijednog. To nisu prazne priče, o tome postoje statistički podaci – navodi Žuljević.