Savić: U BiH će ipak doći dvadesetak "vukova"

Uprkos zabrani ulaska u BiH vođi ruskih „Noćnih vukova“ Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i njegovom sljedbeniku iz Srbije Saši Saviću, dvadesetak članova ove grupe 20. marta će doći u BiH. 

Potvrdio je to za „Dnevni avaz“ u ekskluzivnom razgovoru vođa regionalnog bajkerskog ogranka Saša Savić.

Bili na Krimu

- Ništa neće postići tim zabranama. Nismo onakvi kakvim nas predstavljaju. I nije tačno da smo se trebali sastati s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i s ovim ministrom Petrom Đokićem. Hirurg je na Interpolovoj potjernici, nije lud da ide mečki na ruku, da ga hapse. On nije ni trebao doći – kazao je Savić.

Američko ministarstvo finansija stavilo je ruske bajkere 2014. na crnu listu zbog njihove uloge na Krimu, a sigurnosne službe u našoj zemlji i Ambasada SAD u BiH ocijenile su da su opasni po sigurnost Bosne i Hercegovine.

„Noćni vukovi“ s ministrom Petrom Đokićem

Na pitanje može li prokomentirati te odluke, Savić odgovara da su oni „samo kolateralna šteta nekih političkih institucija“. 

Tvrdi da „nema ništa ni protiv jednog naroda, da Vukovi rade na očuvanju mira, da žele zaboraviti stare rane...“ 

Svjetski moćnici  

- E sad, što se ti neki moćnici svjetski lome preko nas, šta da radimo - kaže Savić. 

Pozvao je stanovnike mjesta kroz koja će njegovi „Noćni vukovi“ proći od 20. do 22. marta da se ne plaše, jer oni, kako je kazao, ne žele nikoga napadati, ni unositi strah. 

- Ko god želi rat, dabogda mu u kući bio – kaže Savić. 

Regionalni vođa „Noćnih vukova“, grupe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, potvrdio je za naš list da je sa svojom ekipom bio na Krimu. 

Član i vozač Petra Đokića   

Društvo na ruti kroz BiH "Vukovima" iz Srbije pravit će i domaći bajkeri, predvođeni Goranom Đokićem Čupom, inače ličnim vozačem Petra Đokića, ministra u Vladi Republike Srpske. 

Na internetu postoje i fotografije ministra Đokića i „Vukova“. Odlikovanje Orden časti koje je Hirurgu dodijelio Dodik, 9. januara preuzeo je upravo Čupo. 

Kuda će se kretati  

U posjedu našeg lista je i plan rute kojom će se „Vukovi“ kretati. Tako će u BiH ući 20. marta u Bijeljini, odakle dan poslije odlaze u Brčko, gdje će istog dana krenuti put Banje Luke. 

U četvrtak, 22. marta, kreću u Doboj, iz kojeg preko Tuzle odlaze u Valjevo.