Komšić: Uzalud sam pozivao nadležne u BiH da se suprotstave gradnji Pelješkog mosta

Predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva BiH kazao je da je uzalud pozivao Predsjedništvo naše zemlje i Vijeće ministara da se suprotstave gradnji Pelješkog mosta, koja počinje u ponedjeljak.

"Kada je krajem aprila ove godine potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta u Dubrovniku između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, pozvao sam predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Predsjedništvo BiH da se obrate Ujedinjenim nacijama jer se radi o međunarodnom skandalu i direktnom napadu Republike Hrvatske na teritorijalni suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine. Gospoda Izetbegović, Čović, Ivanić i Zvizdić to nisu uradili", kazao je danas predsjednik DF-a Željko Komšić.

Bh. vlasti u međuvremenu ništa konkretno nisu poduzele da bi se gradnja mosta zaustavila. Kako kaže, Hrvatska je danas i zvanično početkom gradnje mosta na osnovu lažiranog dokumenta Komsije koja predlaže visinu mosta od 55 metara, a koji je predstavljen kao državni dokument, iako ga Vijeće ministara BiH nije usvojilo kao državni dokument, izvršila direktno narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. 

"Bosanskohercegovačke vlasti po tome pitanju nisu učnile, apsolutno ništa niti se kane učiniti. Stoga ću ponoviti ono što sam kazao i ranije, a to je da je prosto nevjerovatno da nam pred očima otkidaju komad po komad naše države, a da pri tome ljudi koji sjede u državnim institucijama pokazuju toliku količinu servilnosti koja granični sa izdajništvom. Do kada će to tako biti, to znaju samo građani Bosne i Hercegovine", rekao je Komšić.