U BiH danas stiže pomoć iz Mađarske i Slovenije

ghdgr
Pomoć donosi mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, koji će održati sastanak sa ministrom inostranih poslova BiH Biserom Turković i ministrom bezbjednosti Fahrudinom Radončićem.

Nakon toga, Sijarto će nastaviti put ka Banja Luci, a dio pomoći za RS bi trebalo da stigne u Banja Luku oko 16 sati.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je najavio da će iz Mađarske u RS stići medicinska pomoć za borbu protiv koronavirusa i da će u pratnji humanitarne pomoći doputovati ministar inostranih poslova te zemlje Peter Sijarto. Ipak na kraju iz Mađarske stiže pomoć za cijelu BiH, a ne samo jedan entitet.

U kontingentu pomoći iz Mađarske nalaze se respiratori, zaštitne rukavice, maske i druga medicinska oprema neophodna za borbu protiv koronavirusa.

Humanitarna pomoć u vrijednosti od 133.000 eura upućena od Republike Slovenije danas će takožer stići u u skladište Republičke uprave civilne zaštite RS u Istočnom Sarajevu, javlja Patria.

Odluka o navedenoj bilateralnoj pomoći državi Bosni i Hercegovini s ciljem sprečavanja širenja pandemije COVID-19 je donesena na Sjednici Vlade Republike Slovenije 9. aprila.

Teretno vozilo sa sredstvima pomoći prilikom dolaska i primopredaje dočekat će šef EU delegacije u Sarajevu ambasador Johann Sattler, ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac, vojni ataše pukovnik Žarko Henigman, stručna suradnica Ivona Filipović, te pomoćnik ministra Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Rizvo.