U BiH nikad skuplje meso: Očekuju se nova poskupljenja

.
Bilježimo još jedan skok cijena mesa u Bosni i Hercegovini, što je ujedno i rekord u posljednjih deset godina.

U krizi krivci su svi, no struka problem vidi u uvoznicima koji diktiraju cijene jer BiH nema razvijen stočni fond koji bi mogao pokriti potrebe domaćeg tržišta.

Analizom trenutnih cijena dolazi se do zaključka kako je juneće meso u posljednjih nekoliko mjeseci poskupjelo više od 50 posto, svinjsko od 35 do 40 posto, dok je cijena pilećeg mesa u blagom padu, ali je i dalje visoka u trgovinama.

Potvrdio je to za Srnu Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođačaIstiče kako domaće proizvođače zanima cijena žive vage stoke i da ona nije na nekoj zadovoljavajućem nivou jer, kako kaže, farmeri imaju najmanje koristi, dok uvozni lobi ponovno ima najviše koristi, a najveću cijenu plaćaju krajnji potrošači.

 

Problem koji imamo s proizvodnjom mesa u Bosni i Hercegovini postao je konstantan. Posljednjih 15 godina upozoravamo i apeliramo na nadležne da se zaštiti domaću proizvodnju, a onda usmjere sredstva u razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje, posebice stočarstva kao okosnice razvoja poljoprivrede svake normalne zemlje – kazao je za Srnu Marinković navodeći kako apeli nisu urodili plodom. 

Prema njegovim riječima, Evropa, koja je suočena s krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, a onda i krizom u Ukrajini, danas se okreće vlastitoj proizvodnji.

 

Ističe kako joj proizvodnja pada, ali ona i dalje “upumpava” novac poljoprivrednim proizvođačima radi osiguranja hrane za vlastito stanovništvo.

S obzirom na to da je BiH uvozno orijentirana, situacija kod nas opet uvelike ovisi o kretanju cijena na svjetskom tržištu. Budući da je naša proizvodnja godinama ugrožena, uvjereni smo da će doći do dodatnog rasta cijena mesa na tržištu – objašnjava Marinković, navodeći kako će si meso moći priuštiti tek rijetki. Meso će uskoro postati luksuz, a ne osnovna životna namirnica i moći će si ga priuštiti samo bogati. To nisu izmišljotine jer se ne nazire trend pada cijena sojine sačme i žitarica za prehranu stoke – kazao je Marinković.

 

Podsjetimo, kilogram svinjetine teško se može naći ispod 10 KM, dok za kilogram teletine treba izdvojiti i do 28 KM, junetine oko 19 KM, a za piletinu i do 15 KM, što je, razumije se, za standard bh. građana previše.

Međutim, ona je danas postala luksuz, a najbolji pokazatelj toga je da za kilogram pilećeg file bh. građani moraju izdvojiti oko 15 KM, a za istu količinu svinjskog buta oko 10 KM.