U BiH registrovano 4.870 migranata

Ministar sigurnosti govorio je o prihvatnim centrima, a ministar pravde o mogućnostima sporazuma sa Hrvatskom kada je riječ o imovini

Vijeće ministara BiH u utorak je razmatralo Informaciju u vezi s povećanim prilivom migranata u našu zemlju. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je od početka godine do 27. maja u BiH ušlo i registrovano 4.870 nezakonitih migranata, te da je 4.215 njih iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, a 423 osobe su podnijele zahtjev za azil.

Zatražena pomoć

- To su stvarni podaci. Moguće je da tu ima još jedan broj migranata koji nisu ni na koji način registrovani. Želim da kažem da su vrlo zlonamjerne, netačne i skandalozne izjave nekih važnih nosilaca određenih funkcija u BiH koji su iznosili brojeve o migrantima. Čini mi se da sam jučer ili prekjučer pročitao izjavu državne poslanice Milice Marković koja je rekla da u BiH ima trenutno oko 30.000 prijavljenih i plus 30.000 neprijavljenih migranata, što bi ukupno činilo brojku od 60.000 migranata. Moj komentar je - glupost i budalaština, rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Crvenim krstom KS-a u bivšoj kasarni u naselju Ušivak kod Hadžića dogovoreno je formiranje prihvatnog centra za migrante, a sadašnji kamp u Bihaću biće dislociran na lokaciju između ovog grada i Velike Kladuše.

- Oko svakog centra koji formiramo za migrante uspostavlja se i mreža organiziranog kriminala za krijumčarenje i trgovinu ljudi i takav slučaj je bio i u Salakovcu kod Mostara, te je zatraženo od SIPA, MUP-ova FBiH i HNK-a da maksimalno rade na sprečavanju i otkrivanju tih grupa, kazao je Mektić.

Od Razvojne banke Vijeća Evrope zatraženo je milion eura za provođenje Akcijskog plana hitnih mjera za rješavanje migrantske krize u BiH.

Informacija o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava BiH u Hrvatskoj skinuta je s dnevnog reda sjednice VMBiH. Iz kabineta Ministarstva finansija i trezora BiH naveli su da ovo ministarstvo nije bilo predlagatelj ove informacije, jer je to u nadležnosti Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije. Ministar Vjekoslav Bevanda demantovao je sve ocjene koje ga dovode u vezu s namjernim odsustvovanjem sa sjednice i bilo kakvim uticajem na ove procese.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kazao je da je sat uoči početka sjednice došla informacija koju je potpisao zamjenik ministra finansija Mirsad Žug, ujedno i šef Pregovaračkog tima.

- Sve što je sadržano u Informaciji tiče se posebne vrste prava i trebali bi relevantni stručnjaci iz tog područja da naprave analizu koja bi bila prezentirana Vijeću, stav je Grubeše.

Dodao je da se, nažalost, to trebalo dogoditi mnogo ranije, budući da je Pregovarački tim formiran 2015. godine i od tada nije zasjedao.

Diplomatska ofanziva

- Mislim da mi u BiH nismo učinili dovoljno kako bismo ubrzali proces potpisivanja sporazuma između BiH i Hrvatske. Trebali smo više voditi računa. Trebali bismo napraviti diplomatsku ofanzivu prema Hrvatskoj i zatražiti što veći broj sastanaka i susreta, rekao je Grubeša.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Pregovarački tim za provedbu aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije da za narednu sjednicu dostavi izvještaj o radu i aktivnostima preduzetim u vezi sa zaštitom imovine i prava BiH u Hrvatskoj.