U BiH se pojavio halal ženski lak: Evo šta kaže Islamska zajednica

.
Na Facebook-u pojavio se oglas prodaje halal laka za žene, koji je izazvao veliku reakciju javnosti. Na zvaničnoj stranici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini postavljeno je pitanje koje prenosimo u cijelosti.

Opći je princip da je obaveza ukloniti sa dijelova tijela koji se moraju oprati vodom prilikom abdesta sve što ometa prodor vode do tijela. Da li u to spada i lak na noktima, pitanje je procjene muftije budući da o tome nemamo jasan stav u osnovnim izvorima, osim spomenutog općeg principa.
Sve fetve koje smo do sada pročitali o tome ukazuju da je obaveza ukloniti ga prije abdesta da bi abdest bio ispravan. Zato, žena koja želi da je sigurna u ispravnost abdesta, treba ukloniti lak sa nokata prije uzimanja abdesta, ili još bolje: uopće ga ne stavljati. Međutim, budući da je lakiranje noktiju postalo opća pojava kod savremenih žena, uključujući i muslimanke koje klanjaju, i da je teško uklanjati ga svaki put kada se uzima abdest, smatramo da treba biti fleksibilan u tom pitanju i ostaviti ga na savjest žena.