U BiH stiglo 10.500 vakcina kompanije Pfizer: Prva zvanična isporuka preko EU

.
Ovo je samo početak, jer moramo vakcinisati sve, a to nije nimalo lagan zadatak, poručio je Evropski komesar za proširenje Oliver Varhely

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg donijeli su 10.500 vakcina kompanije Pfizer. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhely naglasio je kako donacijama vakcina EU šalje poruku podrške svim državama ovog regiona.

 

Isporuke će biti redovne i na sedmičnom nivou od danas do avgusta. Za Zapadni Balkan je predviđeno više od 650.000 vakcina, a Bosna i Hercegovina će dobiti 213.822 kao pomoć za zdravstvene radnike i ranjive kategorije.

 

- Ovo je prva zvanična isporuka vakcina preko EU. Radi se o 10.800 doza koje će svake sedmice stizati u BiH. Očekujemo vrlo brzo dogovor oko isporuke vakcina AstraZeneca, kazao je Zoran Tegeltija.

Zajedno sa COVAX programom, u kojoj je EU najveći donator regiji se dostavlja skoro milion doza vakcina. Cilj je da svi budu vakcinisani.

 

- Ovo je vrlo važan moment za podsticaj vakcinacije u BiH. Moramo osigurati vakcine za medicinske radnike koji su na prvoj liniji. BiH će dobiti više od 200.000 vakcina na ovaj način, a cijela regija više od 600.000. Ovo je samo početak, jer moramo vakcinisati sve, a to nije nimalo lagan zadatak, poručio je Varhely.

 

Riječ je o vakcinama koje je Austrija obezbjedila. Finansiraju se iz paketa vrijednog 70 miliona eura koji je EK usvojila u decembru 2020.