U BiH raste broj oboljelih: Svinjska gripa uzima maha!

Nakon što je proteklih dana u našoj zemlji registriran prvi slučaj obolijevanja od gripe, ljekari i epidemiolozi pozivaju građane na oprez i ističu da nas vakcina najbolje može zaštititi od tri tipa virusa koji napadaju - AH1N1, poznat i kao svinjska gripa, AH3N2 te virus tipa B.

Teški slučajevi

Gripa je, ističe prof. dr. Mirsada Hukić, stručnjak za mikrobiologiju, ozbiljna bolest s mogućim smrtonosnim komplikacijama, a vakcina je izuzetno sigurno i efikasno sredstvo za odbranu.

U epidemijama sezonske gripe bude zaraženo oko pet posto stanovništva, što za Bosnu i Hercegovinu sa 3,5 miliona stanovnika znači da bi moglo biti pogođeno oko 150.000 osoba. Uz to zabrinjava podatak da je ove godine nabavljeno 56.000 doza vakcina, što je dovoljno za samo dva posto stanovništva.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada su registrirane 2.953 osobe oboljele od bolesti sličnih gripi, a samo kod jedne osobe virus je i potvrđen.

- Sezona najčešće počinje u decembru, a najviše oboljelih bude u januaru i februaru, kada se bilježe i teški slučajevi gripe. Svake sezone gripe registruju se i smrtni slučajevi povezani s gripom, a u sezoni bude oko 40.000 oboljelih – navode iz Zavoda.

Bolesti slične gripi registrirao je u protekloj sedmici i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

- Do sada imamo 494 osobe s oboljenjima sličnim gripi – navodi se u izvještaju Instituta.

Testiranje uzoraka

Prema podacima kojim raspolažu Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, do sada je registrirana cirkulacija virusa influence A i B.

Podaci iz 114 zemalja pokazuju da je među testiranim uzorcima koji su bili pozitivni na influencu, najviše pozitivnih na tip A - 88,4 posto, a od toga je 85 posto podtip H1N1.

Sve više upala pluća

U čekaonicama u domovima zdravlja koje smo jučer obišli najviše je hroničnih bolesnika i onih s upalom pluća.

- Već dvije sedmice bilježimo porast broja oboljelih od upale pluća. Najviše je djece i starijih osoba. Oni su, inače, najranjivija kategorija koju napadaju virusi – kazali su nam jučer u jednom sarajevskom domu zdravlja.

Navode da im ovih dana stariji sugrađani dolaze da se vakcinišu protiv gripe, ali da ima dovoljno doza i za one koji još nisu dobili vakcinu.