U BiH treba da se zapitaju zašto su Erdoganovi skupovi zabranjeni u EU

Predizborna kampanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu je bez sumnje nanijela štetu suverenitetu BiH, ali i međunarodnom ugledu, smatra novinar Deutsche Welle-a Mehmed Smajić.

On u razgovoru za Vijesti.ba podsjeća da se za Erdoganov predizborni nastup nedavno interesovala i njemačka kancelarka Angela Merkel prilikom susreta sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu, te dodaje: "Baš me zanima šta je tada rekla Izetbegoviću". 

Smajić navodi da je, s druge strane, ovakav skup podijelio i javnost u BiH, ali i produbio konflikt unutar BiH među Srbima, Bošnjacima i Hrvatima. 

"Prava poruka iz Sarajeva bi bila poslana da se Erdogan u Sarajevu sastao sa svim članovima Predsjedništva BiH jer, na kraju krajeva, bio je u radnoj posjeti BiH", konstatuje on. 

Mišljenja je da je skup u Sarajevu bio dobro isplaniran kako bi se istovremeno riješila dva problema. 

"Prvi, Erdoganov predizborni nastup pred biračima koji žive u inostranstvu jer su mu ovakvi nastupi zabranjeni u Njemačkoj, Austriji i Holandiji. Doduše, ne samo njemu, nego svim stranim političarima i to tri mjeseca pred održavanje izbora u njihovoj zemlji. Drugo, ovakav jedan skup ide na ruku i Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA, ali i supruzi koja će, kako stvari stoje, po svemu sudeći biti kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH. Teško da bi SDA na bilo koji drugi način mogla privući tako veliku pažnju svjetske javnosti i poslati sliku u svijet na kojoj su Izetbegovići na pozornici. Turski predsjednik se na ovom skupu također mogao obratiti i njegovim neistomišljenicima i možda promijeniti njihovo mišljenje. Naime, njih zanima nekoliko stvari u Turskoj. Prije svega, ljudska prva, sloboda štampe i mišljenja. UETD koji je organizovao skup, ustvari svoj dvogodišnji kongres, zalaže se za ulazak Turske u EU. Međutim, na njemu se, bar ako je suditi po medijskim izvještajima, najmanje govorilo o toj temi", pojašnjava Smajić u razgovoru za Vijesti.ba.

Činjenica da je BiH jedina zemlja u Evropi na čijem je tlu Erdogan imao predizborni miting dokazuje koliko je BiH demokratska.

"Tako je u najmanju ruku rekao turski predsjednik. Međutim, nisam siguran da se prema predizbornim kampanjama političkih stranaka iz drugih zemalja, posebno iz susjedstva, isto odnosi. U tom slučaju vladaju sasvim drugi aršini", navodi Smajić. 

Poruke koje je Izetbegović uputio na Erdoganovom skupu u sarajevskoj dvorani "Zetra", ističe, jasan su pokazatelj da se svim sredstvima bori za svaki glas na oktobarskim izborima. 

"Predstavljanje Turske kao 'zaštitnice' i uvođenje u cijelu priču njegovog oca je prilika da se se i na taj način mobilišu birači koji možda i nisu njegovi simpatizeri, ali jesu njegovog oca. Svima je jasno da je BiH vijekovima bila pod Osmanlijskim carstvom, ali se isto tako ne smije zaboraviti činjenica da je Turska na 11 mjestu na listi najznačajnijih zemljama investitora. Ako se želi jača veza BiH sa Turskom, onda se treba postaviti pitanje koliko će ta veza pomoći BiH na putu u EU. Svi znamo da Turska već decenijama pokušava postati članica EU, ali je, s Erdoganom na čelu, od nje sve dalje. Poruke iz Zetre će možda biti povod za veću posjetu turskih državljana BiH. Nadam se i investitora", kaže Smajić.

Osvrnuo se i na eventualne posljedice koje po BiH može proizvesti Erdoganov politički skup u Sarajevu.

"Kada je riječ o evropskom putu BiH i ovakvom jednom gostoprimstvu i dozvoli za održavanje predizbornog skupa političaru koji se nalazi na meti evropskih kritika, slabo da će BiH profitirati. Doduše, iz Brisela se ne mogu očekivati sankcije ili slične mjere, ali će kod donosilaca odluka vjerovatno ostaviti traga, posebno ako se vode izrekom: s kim si, takav si. Možda su se odgovorni u BiH, ako žele ubrzati evropske integracije, trebali ugledati na evropske zemlje i zapitati zašto su one donijele takvu odluku", mišljenja je Smajić.

Ovaj novinar DW-a, ipak, naglašava da se ne smije zaboraviti ni činjenica da se sa Erdoganom, bez obzira na kritike, sastaju i lideri evropskih zemalja i čelnici EU. 

"Ipak je Erdogan taj koji je najvećim dijelom zaustavio izbjeglički talas koji je bio na dobrom putu da u još većoj mjeri 'zapljusne' Evropu. Doduše, od kongresa UETD-a i Erdoganovog predizbornog skupa, bez obzira na vrijeme održavanja u mjesecu Ramazanu, sigurno su profitirali sarajevski ugostitelji i turističke agencije, odnosno autobuski prevoznici", zaključuje Smajić u razgovoru za Vijesti.ba.