Nakon što je Žandarmerija zamijenila SIPA-u na granici u BiH ušlo više od 7.000 migranata

Otkako je pripadnike SIPA-e na istočnoj granici zamijenila Žandarmerija MUP-a Republike Srpske, za samo dva mjeseca iz Srbije je na teritoriju BiH ušlo preko 7000 migranata.

Mjesečni prosjek za prvih osam mjeseci ove godine, odnosno do povlačenja SIPA-e, bio je 2300 migranata. Nakon što je MUP RS započeo patroliranje s Graničnom policijom BiH, mjesečni prosjek registrovanih migranata se popeo na 3885. Istovremeno, od septembra je sve manji broj migranata koje je Granična policija BiH u saradnji sa MUP-om RS-a odvratila od ulaska u BiH, piše Žurnal.

“Kada su u pitanju podaci o broju osoba odvraćenih od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice na ulazu u BiH za 2019. godinu, može se zaključiti da je od septembra primjetan trend pada. Međutim, isti se ne može dovesti u vezu sa obustavom angažmana pripadnika SIPA-e. Radi se o redovnom sezonskom trendu pada koji kontinuirano biva zabilježen završetkom ljetnih mjeseci i dolaskom hladnijeg vremena”, objašnjavaju za Žurnal iz Granične policije BiH.

Da Granična policija, pod ravnateljstvom HDZ-ovog kadra Zorana Galića, saopćava djelimičnu istinu dokazuju dokumenti i zvanična statistika o broju migranata koji su ove godine ušli u BiH. Uglavnom, zaključno s prva tri dana novembra, na teritoriji BiH zvanično je registrovan 26 461 migrant. Od toga je Granična policija BiH Službi za poslove sa strancima formalno predala svega 578. Svi drugi su neometano ušli u BiH.

Najviše ih je registrovano u julu, kada je zabilježen ulazak 4166 migranata. U svim drugim ljetnim mjesecima koje ističe Granična policija BiH, broj registrovanih migranata koji su ušli u BiH manji je nego tokom hladnijih mjeseci kada na granici nije bilo pripadnika SIPA-e. U maju je, tako, zabilježen ulazak 2884 migranta. Tokom juna ih je registrovano 2109, u julu ih je, već smo napisalo, bilo 4166, dok je u avgustu zabilježeno 3118 migranata. Onda se u “hladnijem” septembru, na osnovu bilateralnog dogovora Zorana Galića i Perice Stanića, SIPA povukla sa granice između Srbije i BiH, pa se broj migranata počeo povećavati.

Zajedničke snage Granične policije BiH i Žandarmerije Republike Srpske u septembru su na teritoriju BiH propustile 3812 migranata, dok je u oktobru na teritoriju BiH, uglavnom iz Srbije, ušlo 3958 migranata. Istovremeno, broj migranata koje je Granična policija zajedno sa Žandarmerijom spriječila da uđu u BiH, tokom septembra i oktobra znatno smanjio. To priznaju i u Graničnoj policiji BiH, ali ne žele saopćiti konkretne brojeve. Međutim, otkako je “broj odvraćanja u kontinuiranom padu tokom hladnijih mjeseci”, za prva dva mjeseca jeseni na teritoriju BiH je ušlo 7770 migranata i to, uglavnom, iz Srbije.

Kako na istočnoj granici, uglavnom onom sa Srbijom, pripadnici Granične policije BiH u saradnji sa MUP-om RS-a, propuštaju migrante na teritoriju BiH, tako na zapadnoj granici bh. graničari uopće ne registriraju akcije hrvatske policije koja svakodnevno u BiH ilegalno prebacuje migrante koje je zatekla na svojoj teritoriji.

“Pripadnici Granične policije nisu zabilježili nijedan incident sa vlastima Republike Hrvatske vezano za vraćanje migranata”, kazao je u septembru za Večernji list ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić.

HDZ-ov ravnatelj je, tako, prvo obmanuo samoga sebe, jer je upravo on u avgustu ove godine izvijesto Ministarstvo sigurnosti BiH da su hrvatski policajci ilegalno, uz primjenu sile, na teritoriju BiH 7. avgusta prebacili 18 migratana. Sadržaj ovog dokumenta već smo objavili, nakon čega je Zoran Galić, u saradnji sa vlastima Republike Srpske, izmislio priču kako Vijeće ministara BiH namjerava na granicu sa Srbijom poslati pripadnike Federalne uprave policije. Tom pričom Galić je uspio skrenuti pažnju sa slanja Žandarmerije na granicu sa Srbijom, kao i zataškati akcije hrvatske policije. Naime, pripadnici Granične policije BiH skoro da i ne registriraju ilegalno prebacivanje migranata na teritoriju BiH iz susjedne Hrvatske. Dovoljno je analizirati samo četiri dana septembra.

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona dokumentovali su da su hrvatski policajci, samo na području Bužima, od 25. do 28. septembra na teritoriju BiH ilegalno prebacili 51 migranta. Granična policija BiH kojom rukovodi kadar HDZ-a BiH nije zabilježila nijedan od tih slučajeva. Prema zvaničnim podacima, Hrvatska je na teritoriju BiH ilegalno, od jula prošle do septembra ove godine ilegalno prebacila najmanje 8000 migranata. Veći dio tih migranata Hrvatska je preuzela od slovenačke policije putem tzv. readmisije, pa ih je kasnije ilegalno prebacila u BiH.

“U navedenom periodu smo hrvatskim sigurnosnim organima izručili 10.003 osobe”, zvanični je odgovor slovenačke policije dostavljen našim kolegama u toj državi.

Dakle, od jula 2018. do septembra 2019. godine Slovenci su Hrvatima predali 10.003 migranta. Prema zvaničnim podacima Službe za poslove sa strancima BiH tokom cijele 2018. godine Hrvatska je putem readmisije bh. vlastima predala 652 osobe. U prvih osam mjeseci ove godine, hrvatske su vlasti, legalno, putem readmisije, u BiH vratile 374 osobe, što u konačnici iznosi 1026 migranata koji su legalno vraćeni u BiH.

No, šta je sa preostalih 9000 migranata koje su Slovenci predali Hrvatima? Ekipa Žurnala je u Lohovskim brdima kod Bihaća pronašla odgovor na to pitanje. U šumi, u međugraničnom prostoru između BiH i Hratske, pronašli smo desetine dokumenata koji dokazuju da su na tom mjestu u BiH prebačeni migranti koje su prethodno slovenačke vlasti legalno predale hrvatskoj policiji. Iste dokumente kod migranata je pronalazila i policija USK-a, nakon što su ih hrvatski policajci, prethodno, ilegalno prebacili na teritoriju BiH. Granična policija BiH nije zabilježila ni ove slučajeve.