U Bihaću najavljeni protesti zbog hapšenja turskog državljanina Fatiha Keskina

Efendić je u pismu naveo da će protesti biti održani u utorak na Međunarodni dan ljudskih prava te da će se građani okupiti na gradskom trgu ispred Općine Bihać ili trgu ispred džamije Fethija u vremenskom periodu od 11:55 sati do 12:55 sati.

Povod mirnog okupljanja je protest zbog, kako navode, narušenih ljudskih prava i bespravno lišavanje slobode te ukidanje stalnog boravka direktoru Richmond Park Collegea Fatihu Keskinu. U dopisu se navodi da je cilj ukazati na brojna kršenja zakona i nepoštivanje zakonske regulative u njegovom slučaju, prenosi Hayat.ba.

Skupu će prisustvovati učenici, uposlenici i prijatelji naše škole, otprilike 200-tinjak osoba”, napisao je Efendić.

Ministarstvu unutrašnjih poslova USK dostavio je i rješenje Gradske uprave Bihać kojim je dozvoljeno korištenje njihove javne površine.

Efenedić se paralelno obratio i diplomatskim predstavništvima, tačnije Misiji OSCE-a u BiH, UN-u, Delegaciji Evropske unije, Ambasadi Velike Britanije, Ambasadi SAD-a, ali i nevladinoj organizaciji Amnesty International koje je upoznao o načinu na koji je uhapšen Keskin.

U dopisu je naveo kako hapšenje Keskina smatra ozbiljnom prijetnjom akademskim slobodama, vladavini prava i generalno ljudskim pravima. Od predstavnika međunarodne zajednice zatražio je da učini sve što je u njihovoj moći kako bi se ispoštovao zakon u BiH, ističući da je Keskin bez ikakvih dokaza proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH.