U Bihaću palo 137 litara kiše

Obilne kišne padavine u protekla dva dana na području Grada Bihaća rezultirale su izlijevanjem kanala za oborinske vode i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Vrsta, Klokot, Gata i Vedro Polje. Prema podacima metorološke stanice Bihać u protekla 24 sata izmjerene su padavine od 53 litre/m2, što ukupno od nedjelje 12. maja iznosi 137 litara po m2.

Prema prikupljenim podacima Službe civilne zaštite Grada Bihaća zbog izlijevanja vode iz kanala i potoka ugroženo je 46 stambenih i poslovnih objekata, a tokom jučerašnjeg dana vatrogasna jedinica imala je 18 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

 

Radi slabe propusnosti kanala oborinskih voda tokom jučerašnjeg dana vršena je intervencija građavinskim mašinama na području mjesne zajednice Kamenica, dok je u mjesne zajednice Luke, Pokoj i Gata dostavljen pijesak i vreće za zaštitu od visokih voda. Za te potrebe angažovane su građevinske mašine i prevozna sredstva JKP Komrad, JP Vodovod i privatne građevinske firme.

 

Kada je u pitanju vodostaj rijeke Une i Klokota, on je i dalje u porastu, ali je u granicama koja još ne zahtijevanju početak obavještavanja. Tako je u  Kulen Vakufu visina Une u 9:00 sati iznosila je 138 cm (Kulen Vakuf – početak obavještavanja 320 cm), u Martin Brodu 188 cm ( početak obavještavanja 250 cm ) i u centru grada 83 cm ( početak obaviještavanja 100 cm ). Evidentiran je i porast rijeke Klokot, čiji je vodostaj u 7:00 sati  iznosio 422 cm.

 

Obilne kišne padavine uzrokovale se zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Zbog navedenog, korisnicima iz JP Vodovod Bihać preporučuju da iz preventivnih razloga, do daljnjeg, vodu prokuhavaju prije njene upotrebe za piće.