U Bihaću uhapšen Iračanin zbog sumnje da je organizovao krijumčarenje migranata

Pripadnici MUP-a USK lišili su slobode Iračanina sa zagrebačkom adresom zbog sumnji da je organizovao krijumčarenje migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Iz MUP-a su naveli da je A. A. H. (1980.) rođen u Bagdadu u Iraku, a nastanjen u Zagrebu u Republici Hrvatskoj, lišen slobode u Bihaću 23. oktobra, i to nakon službene kontrole vozila zagrebačkih registarskih oznaka.

"Izvršenim provjerama došlo se do saznanja da je navedena osoba jedan od glavnih organizatora ilegalnog prebacivanja migranata preko državne granice BiH. Ostvaren je kontakt sa pripadnicima Granične policije BiH koja ima raspisanu potjernicu po naredbi Tužilaštva BiH zbog izvršenja krivičnog djela trgovina ljudima te je osoba predana na daljnje postupanje policijskim službenicima Granične policije BiH", istakli su iz policije, dodajući da će nastaviti rad na suzbijanju i otkrivanju osoba koje se bave ilegalnim prebacivanjem migranta preko državne granice kao i vršenju krivičnih djela trgovine ljudima, a u saradnji sa drugim policijskim agencijama.

Iz MUP-a USK danas su se oglasili i u vezi slučaja hapšenja migranta iz Pakistana koji je, navodno, počinio peterostruko ubistvo u Makedoniji.

Prema informacijama Uprave policije MUP-a USK, slučaj je registrovan 28. augusta, kada je bihaćkoj policiji prijavljeno da je došlo do međusobnog sukoba između više migranata smještenih u Đačkom domu u Borićima.

"Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici uspostavili su narušeni javni red i mir i utvrdili da je došlo do međusobnog fizičkog sukoba između grupe migranata sa migrantom A. H. (1996.) godine iz Pakistana. U obavljenom razgovoru sa svim učesnicima ovog događaja, isti su tvrdili da su svjedoci događaja ubistva više migranata negdje između grčko-makedonske granice te da je navedeni migrant A. H jedan od grupe migranata koji su učestvovali u ovom višestrukom ubistvu", kazali su iz MUP-a.

Istakli su da je o navedenom događaju upoznato Tužilaštvo USK koje je naložilo provođenje istražnih radnji od strane istražitelja Sektora kriminalističke policije, nakon čega je obavljen razgovor sa svim migrantima i svjedocima.

"Za lice A.H ( 1996.), osumnjičen za višestruko ubistvo, proslijeđen je zahtjev Službi za poslove sa strancima da se isti izmjesti u imigracioni centara u Delijašu do okončanja istražnih radnji, a gdje je isti i proveden dana 31.08.2018. godine. Od strane Interpola Makedonije dobili smo negativan odgovor, odnosno da na području Makedonije ovakav događaj nije evidentiran", kazali su u policiji, dodajući da istražne radnje o navedenom događaju još uvijek traju i provode je istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a USK.

Podsjećamo, jučer su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije demantovali navode da se u ovoj zemlji desilo peterostruko ubistvo kojeg je počinio migrant.

"Ni u jednom sektoru unutrašnjih poslova nije registrovan takav slučaj, a samim tim nema ni takvog osumnjičenog", saopćeno je iz makedonskog MUP-a.