U Bosanskoj Krupi proglašeno stanje nesreće zbog koronavirusa

Vanredno stanje

Općinski štab civilne zaštite Bosanska Krupa, slijedeći primjer Vlade Federacije BiH, proglasio je stanje nesreće u Bosanskoj Krupi zbog pojave koronavirusa. Odluka je donesena danas na sjednici koju je komandant Armin Halitović sazvao telefonskim putem.

Donošenjem odluke daje se pravni osnov za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama. To između ostalog podrazumijeva nabavku opreme i angažiranje ljudstva. 

„U Bosanskoj Krupi trenutno ne postoji nijedan potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, svi se nadamo da neće ni biti, ali mi ne želimo čekati sa odlukom o proglašenju stanja nesreće. Važno nam je to da se možemo organizovati što ranije i ukoliko bude potrebe djelovati služeći se sa svim mogućim i raspoloživim sredstvima. Danas smo formirali Krizni štab i donijeli Odluku o posebnom režimu rada u organu uprave dok traje opasnost od širenja koronavirusa što znači da smo ograničili rad sa strankama na četiri sata uz obaveznu dezinfekciju prilikom ulaska u zgradu, uposlenike smo zaštitili maskama i rukavicama, a već sutra počinjemo pranje i dezinfekciju najfrekventnijih ulica. To je sve što u ovom trenutku možemo uraditi“, ističe komandant OŠCZ Armin Halitović. 

Komandant podsjeća da su na jučer održanoj sjednici Štaba, kojoj su prisustvovali predstavnici Doma zdravlja, Policijske stanice i Centra za socijalni rad, date preporuke u svrhu prevencije i zaštite od koronavirusa. Građanima se savjetuje da se pridržavaju svih mjera već donesenih na višim nivoima vlasti i uputa zdravstvenih ustanova, da se zaštite i ukoliko je potrebno obavezno samoizoliraju. 

Posebno se apeluje na građane da smanje kretanje, da obavljaju samo ono što moraju i u kontaktu s drugim ljudima, naročito većim grupama, budu maksimalno oprezni. 

 

U skladu sa federalnom, ali i općinskom odlukom o proglašenju stanja nesreće Općinski štab civilne zaštite Bosanska Krupa na raspolaganje stavlja sve raspoložive resurse koji će se prema planovima zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara koristiti na ugroženim područjima.