U Bosnu i Hercegovinu ušlo dvostruko manje migranata nego lani

Migranti
U Bosnu i Hercegovinu od početka godine ušlo je nešto više od 13 tisuća ilegalnih migranata što je gotovo dvostruko manje nego 2019., objavilo je u petak Ministarstvo sigurnosti BiH.

 

Prema podacima koje je prikupila Služba za poslove sa strancima od početka godine registriran je ulazak 13.683 migranta koji su pri tom iskazali namjeru zatražiti azil u BiH iako to po pravilu učine tek rijetki među njima, a najveći broj nastoji što prije nastaviti put prema Europskoj uniji.

 

Znatno manji priljev migranata

U usporedbi s pokazateljima iz prethodne godine jasno je da je riječ o znatno manjem priljevu migranata jer ih je tijekom devet mjeseci 2019. u tu zemlju pristiglo više od 25 tisuća.

Tijekom listopada u BiH su iz pravca Srbije i Crne Gore ušla 1207 migranata, što je za 34 posto manje u usporedi sa stanjem iz rujna kada je registrirano 1837 novopridošlih migranata.

Služba za poslove sa strancima BiH ističu da oni nastavljaju provoditi redovite aktivnosti provjera statusa migranata pa je samo u proteklih sedam dana donesena mjera o protjerivanju njih 13 koji su u BiH ušli i borave protuzakonito.

Istodobno je iz zemlje deportirano 11 migranata za koje su takve mjere donesene ranije. Riječ je o državljanima Afganistana, Pakistana i Iraka.

 

U BiH trenutno više od 6000 migranata

Prema podacima humanitarnih i sigurnosnih agencija u prihvatnim centrima u BiH trenutačno boravi 6377 migranata.

Ti su centri u okolici Sarajeva te na području Unsko-sanske županije gdje lokalne vlasti nastoje smanjiti pritisak migrantske krize na naseljena područja. Ranije je zatvoren kamp "Bira" u Bihaću, a migranti su premješteni u prihvatilište u selu Lipa, udaljenom dvadesetak kilometara.

Isti planovi sada se razrađuju za kamp "Miral" u Velikoj Kladuši, a lokalne vlasti odlučne su provesti najavljene mjere unatoč upozorenjima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da na lokacijama poput Lipe nema pretpostavki za boravak u zimskim uvjetima jer je riječ o šatorskom naselju bez riješene infrastrukture.