U Bužimu obilježen 15. april, dan Armije R BIH

buzim

Povodom obilježavanja dvadeset i osme godišnjice od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine na Turbetu generala Izeta Nanića i poginulih pripadnika 505.Viteške brigade, položeno je cvijeće, proučena fatiha i održan kratak historijski sat uz prisustvo predstavnika koordinacije boračkih udruženja, kantonalnih poslanika, općinskih vijećnika, vjerskih službenika i direktora javnih preduzeća i ustanova, a poštujući aktualnu situaciju i naredbe o socijalnoj distanci vezanu za pandemiju Corona virusa.

Ispred koordinacije boračkih udruženja općine Bužim prisutnima se obratio Edham Eminić, a načelnik općine Bužim Mersudin Nanić uputio je čestitku svim pripadnicima Armije R BiH i posebno istakao:

-„Bužimljanke i Bužimljani se i nakon dvadeset i osam godina sa ponosom sjećaju svog komandanta,  svojih vitezova i svih pripadnika Armije R BiH koji su stali na branik domovine kada je to bilo najpotrebnije. Oni su nam svojim primjerom i žrtvom pokazali kako se pobjeđuje, a mi danas moramo biti zajedno kako bi nakon završetka ove pandemije bili pobjednici“.

Ratni komandant 505. Viteške brigade Sead Jusić kratko je govorio o prvim danima otpora i ratnom putu brigade

Armija R BiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan Armije RBiH. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, A R BiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “2. pješadijski (rendžerski) puk”, jedan od tri puka u okviru Oružanih snaga BiH.