U Bužimu se nalazi džamija koja je izgrađena od drveta i bez ijednog eksera!

.

U Bužimu se nalazi drvena džamija koja je jedinstvena građevina sagrađena od drveta i bez ijednog eksera.


Jedinstven je to primjer historijske građevine u regionalnim okvirima. Posebna je i zbog činjenice da je najveća drvena džamija u BiH, vjerovatno i šire.


Plijeni pažnju ljepotom kojoj se dive svi stanovnici, ali i putnici namjernici, koji je pohode i redovno molitve obavljaju u njoj, gotovo puna dva stoljeća. Vezana je za Džemat "Stari grad Bužim", koji je najstariji, najugledniji i po tradiciji najbogatiji na širim prostorima.

Tvrđava (stari grad) je sagrađena u 14. stoljeću. Prostire se na površinu od 7267 m2. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.


Stara drvena džamija prema dostupnim podacima sagrađena je 1838. godine. Od tada do danas više je puta obnavljana. Dimenzija je 18x16. Ono što je specifično za ovu džamiju jeste da je najstarija i najveća drvena džamija u Evropi, a vjerovatno i u cijelom islamskom svijetu.

Džamija se nalazi ispod samog starog grada, auto možete ostaviti kod džamije, prvo obići nju, a zatim ograđenom i uređenom stazom popeti se do starog grada.


Kako doći do ovog mjesta?


Bužim se nalazi na krajnjem svejerozapadu BiH. A kula je na iznimno lijepom mjestu, tako da je nemoguće da je odmah ne primjetite. Mislim da ovaj put s navigacijom nećete imati problema, jer će vas bez problema dovesti na odredište. Skretanje za stari grad i staru drvenu džamiju je preko puta benzinske KOV-GRAD, imate veliku tablu (putokaz) na kojoj je označeno, navodi DOK.


Svakako još jedno mjesto koje vrijedi posjetiti u našoj lijepoj Krajini. Pa spremite sebi objavu i kad Vas put nanese u Krajinu, bujrum u Bužim.