U Bužimu uručen dar Reisu-l-uleme porodici sa šestim novorođenčetom

Bužim
Općina Bužim pored svoje herojske prošlosti je specifična po tome da je vjerski život i prakticiranje vjere i u najtežim vremenima bila posebnost ovog naroda.

Bužim je rasadnik uleme i učenih ljudi, jer je čast bila upisati dijete u medresu. Ono što se posljednjih godina ističe kao fenomen Bužima jeste rađanje blizanaca, što je javnost prepoznala i Bužimu dodijelila epitet "grada blizanaca".

Glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed-ef. Harčević i koordinatorica odjela za brak i porodicu prof. Alma Šahinović zajedno sa svojim saradnicima su posjetili porodicu Abazović u istoimenom džematu u kojoj se rodilo šesto dijete i uručili im prigodan dar reisu-l-uleme u iznosu od 500 KM, te prenijeli čestitke i dove za svako dobro od našeg vrhovnog poglavara. U ime reisu-l-uleme dar je uručio glavni imam, te se u ime Medžlisa IZ Bužim i u ime porodice zahvalio reisu-l-ulemi za brigu koju pokazuje prema ovakvim porodicama.

"Posebno mi je drago što naša Islamska zajednica na čelu sa reisu-l-ulemom i na ovakav način potiče natalitet i ukazuje poštovanje porodicama koje se odvaže na ovaj posebno vrijedan poduhvat. Medžlis IZ Bužim kroz odjel za brak i porodicu i preko svojih imama nastoji biti na usluzi svojim džematlijama i posebno smo sretni kada smo hajirli spona u onome što je lijepo i dobro. Hvala reisu-l-ulemi na ovoj prelijepoj gesti, kao što čestitam porodici Abazović za prinovu i veliki mubarek u njihovoj kući." - naglasio je glavni imam.

Iako Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Bužim vrijedno radi na terenu i posjećuje brojne porodilje gotovo na sedmičnom nivou, ipak izdvajaju ovu posjetu kao posebnu i sa mnogo emocija dijele ovu radost porodice Abazović kojoj su i oni dodijelili prigodne poklone.

"Porodica Abazović Husnije i Edite je čestita porodica, žive od rada svojih ruku baveći se poljoprivredom. Ova vrijedna porodica je dala i šehida u odbrani naše domovine. Rahmetli Hamdija Abazović, Husnijin brat, je imao 26 godina kada je junački poginuo čuvajući svoju porodicu i toprak. Drugi Husnijin brat Samir je izgubio oko u toku odbrane od agresije. Edita i Husnija imaju jednu kćerku, Sumeju i 5 sinova: Amara, Adnana, Armina, Imrana i najmlađeg Ahmeda. Drago nam je da je baš dragi Ahmed kao novorođenče ove porodice dobio čast da ga daruje reisu-l-ulema" - istakla je prof. Šahinović

Prof. Šahinović kao nastavnica vjeronauke posebno ističe lijepo ponašanje i odgovoran odnos prema školskim obaveza djece iz ove porodice kojima je predavala, te istakla ponos i sreću što Islamska zajednica podržava ovakve porodice i brine o ovakvim primjerima, kojih je u Bužim, Bogu hvala, mnogo.

Prilikom posjete ovoj porodici Ahmedova nana Bajrama nije skrivala svoje suze radosnice da je dočekala i šestog unuka od svoga sina i da je glavni imam zajedno sa saradnicima iskazao poštovanje porodici, te je posebno sretna što će se njen unuk časnog imena Ahmed moći ponositi da je nagrađen od reisu-l-uleme. Ponosna i zahvalna je i Ahmedova mama Edita.

"Zahvalna sam reisu-l-ulemi koji je ukazao poštovanje mojoj porodici. Istinsko bogatstvo je imati brojnu porodicu. Nismo imali nikakvih posjeta od bilo koga, s toga je ova posjeta glavnog imama i prof. Alme Šahinović, a u ime našeg reisu-l-uleme velika čast za mene kao majku i za našu cijelu porodicu." - istakla je Edita Abazović.

Ovo je još jedan u nizu darivanja kojim reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović putem Odjela za brak i porodicu ohrabruje bračne parove da ne odustaju od brojnih porodica i ukazuje i ostalim faktorima u našem društvu kolika je važnost poticati natalitet među našim narodom.