U cazinskoj Medresi nastava se uredno odvija putem interneta

Medresa Cazin
Nastava u medresama i gimnazijama Islamske zajednice se uredno odvija putem Interneta. Ukoliko se vanredno stanje produži moguće je na ovaj način održavati nastavu ramazanom te nesmetano završiti školsku godinu

Za razliku od mnogih škola u različitim kantonima odgojno-obrazovne ustanove su vrlo dobro i brzo odgovorile na aktuelnu situaciju te nastavile s održavanjem nastave uživo putem internetskih aplikacija. Ne treba zaboraviti da su medrese prve škole koje su uvele elektronski dnevnik te se i u ovom pogledu nastava odvija po planu.

U ovoj vanrednoj situaciji medrese su mnogima poslužile kao primjer kako se promptno, ali i kvalitetno odgovara na ovakve izazove. Prema riječima Seida Eminovića iz Uprave za obrazovanje i nauku sve medrese i gimnazije Islamske zajednice realiziraju nastavu putem različitih internetskih aplikacija.

I učenici iz dijaspore prate nastavu

Prema riječima direktora Medrese „Džemaludin ef. Čaušević“ u Cazinu Enesa Ljubijankića nastava se i u ovoj medresi odvija putem Interneta.

„Profesor Elvedin Grošić je održao kraći kurs i za nastavno koje se do sada nije imalo priliku raditi na ovaj način. Na početku je bilo straha da li će pojedini učenici zloupotrijebiti ovaj sistem, ali prema riječima i iskustvu nastavnika učenici su vrlo ozbiljno i odgovorno pristupili nastavi toga nije do sada bilo. Ovisno o razvoju situacije i zakonskim mogućnostima po potrebi ćemo nastavu moći održavati i tokom ramazana kako bi se školska godina privela kraju“, kazao je Ljubijankić.

Prema njegovim riječima i učenici koji žive u Sloveniji, Njemačkoj i drugim zemljama redovno prate nastavu.

„Možda samo 0,5% učenika nije imalo pristup Internetu u BiH, ali oni su se snašli, dok smo dobili i obećanje Bh Telecoma da će svi učenici dobiti pristup Interentu te na taj način nesmetano u svojim kućama nastaviti pohađanje nastave“, objasnio je direktor Ljubijankić.

Prema dosadašnjim informacijama ni u jednoj medresi i gimnaziji među nastavnim osobljem i učenicima nema oboljelih od COVID-19.