U Cazinu danas otvoren urgentno-hemodijalizni centar (VIDEO)

U Domu zdravlja u Cazinu danas je svečano otvoren novoizgrađeni i opremljeni Hemodijalizni centar koji će korisnicima ove usluge omogućiti lakši medicinski tretman bez putovanja u druge bolnice.

Hemodijalizni centar u Cazinu moći će svakodnevno na hemodijalizu primati pedesetak pacijenata iz Cazina, Velike Kladuše, Bužima i Bosanske Krupe.

Kako je i predviđeno, radit će 22 medicinara i ljekara, od kojih je jedan dio u prethodnom periodu, na UKC Sarajevo, prošao potrebnu edukaciju.

„Pacijentima će usluga dijalize biti dostupnija,konfornija i kvalitetnija. Ovaj centar zadovoljava svjetske standarde“, rekao je za RTVUSK Amir Murić, direktor Doma zdravlja Cazin.

„Ovo će dobro doći pacijentima iz Velike Kladuše, Bužima i eventualno iz Bos.Krupe, a naravno i svim kojima ta pomoć bude potrebna. Ovdje ne govorimo samo o Hemodijaliznom centru nego i o Urgentnom centru koji je zaista vrlo neophodna karika u adekvatnom zbrinjavanju svih urgentnih stanja i to je ono što nama u Kantonu neophodno“, poručio je Hazim Kapić, ministar zdravstva u Vladi USK.

Projekat je podržala Vlada USK sa sredstvima u iznosu od 320.000,00 KM, a ostatak je osigurao Dom zdravlja Cazin iz svojih prihoda.

„Ovo je najznačajniji projekt u ovoj godini,u gradu Cazinu i on će itekako olakšati liječenje pacijenata sa područja opcina Kladuša, Buzim, Bos.Krupa i naravno Cazin i nadamo se da će ovakvih projekata biti i u narednim godinama“, kaže Husein Rošić, premijer USK.

Zavod zdravstvenog osiguranja USK-a od samo je početka u ovom projektu. 

„Kada govorimo o dijaliznom centru, moramo naglasiti da je to tercijarna djelatnost, da je to nešto što stavlja Cazin uz bok, uz Kliničke centre, uz neke savremene zdravstvene ustanove jer se direktno finansira iz Federalnog ZZO-a, preko kantonalnog ZZO-a, što znači da napokon imamo i u Cazinu jednu instituciju koja se finansira direktno sa nivoa Federacije odnosno iz Sarajeva“, kazao je Almin Handanagić, direktor ZZO USK.

Otvorenje centara podržao je i Sindikat doktora medicine i stomatologije USK-a.

„To je jedan zaista veliki korak kojim će zdravstvena usluga biti približena pacijentima i to teškim pacijentima, jer sam i sam radio dugo godina na dijalizi i strukovni sindikat to podržava u svakom smislu“, kaže Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

Ovakav hemodijalizni centar će najviše pomoći pacijentima iz Cazina, Velike Kladuše, Bužima i dijela Bosanske Krupe, jer će im omogućiti kraća putovanja na redovne termine hemodijaliznih tretmana. Centar ima 22 dijalizna aparata čime će se postići visoka efikasnost u radu s pacijentima.