U Cazinu jedna osoba teže povrijeđena prilikom nasilničkog ponašanja

Cazin
CAZIN

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 8 stepeni Celzijusa.

Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 86,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je četiri intervencije u protekla 24 sata, od toga dva krivična djela.

Nasilničko ponašanje jednog lica prema drugom zabilježeno je na Skokovima, a jedna osoba zadobila je teže tjelesne povrede. Krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije" počinjeno je od strane dva lica, a slučaj je zabilježen u karantenu "Medresa".

Javni red i mir remećen je dvaput: u Ulici Petog korpusa drskim ponašanjem i u Prošićima nesavjesnim loženjem vatre na otvorenom prostoru.

Vatrogasna jedinica Cazin imala je jednu intervenciju u Krivaji, gdje je oko 22:25 sati izbio požar šume, koji je ugašen oko 23:50 sati. 

Povećan je broj šumskih požara i niskog raslinja te oprezno postupajte prilikom loženja vatre na otvorenom jer svako paljenje vatre na otvorenom veoma lahko može izmaći kontroli i stvoriti velike probleme pa dovesti i do ugrožavanja života i imovine.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 26 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta

S ciljem provođenja mjera pojačanog epidemiološkog nadzora naredbom Gradskog štaba Civilne zaštite grada Cazin oformljen je informativni Call centar. 

Svi koji sumnjaju na prisustvo virusa gripe trebaju se javiti svom porodičnom doktoru, čak i bez odlaska u bolnicu.

S druge strane, ako je osoba bila ili mogla biti u kontaktu sa osobama koje su došle iz zemalja gdje je zabilježen veći broj slučajeva, trebaju se javiti u informacioni Call (pozivni centar) te zatražiti pomoć ili upute, šta i kako trebaju činiti ukoliko sumnjaju na korona virus.

Pacijenti se mogu javiti svakim radnim danom 07:00-13:30 sati u Higijensko-epidemiološku službu ZU Dom zdravlja Cazin putem telefona 037 515 472 i u Službu hitne medicinske pomoći putem telefona 037 515 426 te u vremenskom periodu 00:00-24:00 sati svaki dan na brojeve 063 254 415 (šef Higijensko-epidemiološke službe), 061 243 438, 061 498 458, 061 058 006, 061 688 909.

Operativni centar Službe za civilnu zaštitu grada Cazin radi neprekidno svaki dan, a brojevi na koje građani mogu zvati su 037 515 353, 037/515-367, 037/515-335  ili specijalni broj 121.

Vodosnabdjevanje je uredno, a zbog pojačanog zamućenja, prokuhavanje vode prije upotrebe je obavezno do daljnjeg svim potrošačima koji se snabdjevaju sa izvorišta Ljubijankići. 

Kada je riječ o elektrosnabdjevanju, sistem je trenutno stabilan. Bez planiranih radova Elektroprenosa BiH T/J Bihać- Cazin.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog kvara radne mašine u tunelu Vranduk na magistralnom putu Zenica-Nemila obustavljen je saobraćaj.

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada, saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. Promet vozila je slabiji, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. Potpuna zabrana kretanja na području BiH na snazi je od 20 sati do 05 sati.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog servisiranja tunela Gaj i Igman, danas od 08 sati do sutra (22.04.) do 20 sati, saobraćaj će se preusmjeravati dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a apelujemo na vozače da na ovoj dionici voze znatno smanjenom brzinom.

Na magistralnim putevima Srbljani-Bosanska Krupa (kanjon Une) i Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica) u toku su sanacioni radovi, zbog čega se na mjestu radova saobraća usporeno, jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na GP Bosanska Gradiška pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.