U Cazinu održana šetnja pod nazivom "Niti jedna više"

.
Cazin: „Niti jedna više!“ je naziv za šetnju i ulični performans kojim su se cazinski srednjoškolci uključili u globalnu kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

 

„Narandžasta šetnja“ učesnika koji su nosili vidno istaknute transparente sa porukama podrške i nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, krenula je od platoa ispred srednjih škola, preko TC „Ljiljan“ gdje su se pridružili građani do Trga Alije Izetbegovića.

Program je nastavljen u Centru za kulturu i turizam performansom „Danas sam dobila cvijeće“ u izvedbi cazinskih srednjoškolaca, koji je posebno dojmio sve prisutne.

Socijalna radnica i predsjednica Multisektorskog tima za prevenciju nasilja Grada Cazina Amra Jusić i  Samed Bajrić, inspektor kriminalističke policije, poslali su jasne poruke da za nasilje nema tolerancije, informisali  stanovništvo o  vrstama  nasilja,  načinima reagiranja i (samo)zaštite,  te na koji način dobiti pomoć i podršku.

Nakon programa, mladi su u znak sjećanja na žrtve nasilja, pustili bijele balone u nebo.

„Život bez nasilja i diskriminacije je pravo i obaveza svih nas. Prekinimo šutnju i djelujmo svi zajedno  na pozitivne  promjene u društvu, temeljene na rodnoj jednakosti, međusobnom uvažavanju, ljubavi i suosjećanju.“ – neke su od glavnih poruka mladih iz Cazina.

| Ova aktivnost je realizirana u sklopu projekta "Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini", kojeg financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije.