U Cazinu promovirana knjiga Breza

Ll

Prisutni su uživali u Brezi, prisjećajući se najslavnijih dana i pobjeda naših bosanskih sinova...

Slavna pobjeda 505. bužimske brigade, sasvim sigurno odredila je daljnji tok rata na prostorima Bosanske krajine i dovelo do svijesti da organizirane jedinice Armije R BiH mogu zaustaviti i pobijediti agresorsku vojsku u složenim vojnim operacijama. Ova knjiga će generacijama služiti kao dokument – pamćenje ljudi koji su odbranili Bosnu od srpskog agresora i osigurali njezin politički opstanak i budućnost. To je neprocjenjiva vrijednost knjige i cjelokupnog pothvata autora da sačuva znanje o događajima iz bužimske-bosanske prošlosti koja govori o moralnoj čvrstini i odvažnosti bosanskih lavova iz Krajine.


Autor Sead Jusić je posebno naglasio kako ova knjiga svjedoči o jednom vremenu, jednoj pobjedi i jednoj brigadi koja slavi samo svoje pobjede i uspjehe. U ovoj knjizi autor Sead Jusić i sam ratni zapovjednik slavne 505. Bužimske brigade daje i odgovore i na pitanja zašto je ratni zločinac Ratko Mladić, izabrao područje Suhe međe i Radoča gdje je s ogromnom vojnom silom pokušao slomiti otpor 5. Korpusa, i kako je upravo tu nastala vojna sila koja je bila u stanju slomiti elitne neprijateljske jedinice.

Herojska bitka u presudnim trenucima u borbi za opstanak, tako je pretočena u knjigu koja se činjenično bavi tim vremenom. Ovo nije samo bužimska već i krajiška i bosanska bitka koja je doprinijela da se ne ostvari namjera neprijatelja i dogodi genocid poput onog u Srebrenici.

Promotori su bili prof. Bisenija Mušedinović, prof. Bahrudin Beširević i Jusuf Bajrektarevic savjetnik gradonačelnika Grada Cazin.