U Cazinu zabilježena vika, galama, drsko ponašanje te jedna saobraćajna nesreća

Mm

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 1°C. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 120,00 cm.

Policijska stanica Cazin je u protekla 24 sata imala dvije intervencije. Na Alincu je došlo do vike, galame i drskog ponašanja, a kada je riječ o sigurnosti u saobraćaju, na R403, naselje Ćoralići, do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala 2 m/v. Na vozilima je pričinjena materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

Vatrogasna jedinica je imala mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 33 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin za mojcazin.ba.

Vodosnabdjevanje je uredno, nema planiranih radova.

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać obavještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije dana 10.12.2020. godine od 08:00 do 16:00 sati za trafopodručje Kržalići 3 (povremena isključenja).

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, kolovoz većine putnih pravaca u BIH jutros je mokar i mjestimično klizav, dok slabiji snijeg pada u višim planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar (Ripač i Oštrelj), Lanište-Ključ, Bugojno-Kupres (Koprivnica), Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), Jablanica-Posušje, na području Skender Vakufa, kao i na Jahorini, Vlašiću i Bjelašnici. Magla smanjuje vidjljivost na putnom pravcu Jablanica-Prozor-prevoj Makljen (do 100 metara vidljivost). Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Napominjemo, na put ne krećite bez zimske opreme.

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla na lokacijama Olovske Luke i Husino izvode se radovi zbog čega se saobraća usporeno-jednom trakom, a zbog frekventnosti ovog puta često dolazi do formiranja dužih kolona vozila, posebno na lokalitetu Husino.

Povremeno duže kolone vozila, zbog sanacionih radova, formiraju se i u naselju Nova Bila (Vitez-Travnik).

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se sav teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.