U Cazinu zabilježeno nasilničko ponašanje i kršenje policijskog sata

Cazin
CAZIN

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 3 stepena Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 113,00 cm.

 

Policijska stanica Cazin imala je četiri intervencije u protekla 24 sata. Krivično djelo "nasilničko ponašanje" evidentirano je u Majetićima, a javni red i mir remećen tri puta, u svim slučajevima radilo se o kršenju policijskog sata, do čega je došlo u Majetićima, Ulici braće šehida - Klisa i u Kuli Begić. 

Saobraćajne nesreće nisu zabilježene. 

Cazinski vatrogasci imali su mirnu noć bez intervencija.

Zbog požara na dimnjacima u sezoni grijanja savjetujemo građanima da prilikom loženja vatre obrate veću pažnju i postupaju s krajnjim oprezom. Povećan je broj šumskih požara i niskog raslinja te oprezno postupajte i prilikom loženja vatre na otvorenom jer svako paljenje vatre na otvorenom veoma lahko može izmaći kontroli i stvoriti velike probleme pa dovesti i do ugrožavanja života i imovine.

 

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 33 pacijenata dok je sanitet korišten 2 puta. 

S ciljem provođenja mjera pojačanog epidemiološkog nadzora naredbom Gradskog štaba Civilne zaštite grada Cazin oformljen je informativni Call centar. 

Svi koji sumnjaju na prisustvo virusa gripe trebaju se javiti svom porodičnom doktoru, čak i bez odlaska u bolnicu.

S druge strane, ako je osoba bila ili mogla biti u kontaktu sa osobama koje su došle iz zemalja gdje je zabilježen veći broj slučajeva, trebaju se javiti u informacioni Call (pozivni centar) te zatražiti pomoć ili upute, šta i kako trebaju činiti ukoliko sumnjaju na korona virus.

Pacijenti se mogu javiti svakim radnim danom 07:00-13:30 sati u Higijensko-epidemiološku službu ZU Dom zdravlja Cazin putem telefona 037 515 472 i u Službu hitne medicinske pomoći putem telefona 037 515 426 te u vremenskom periodu 00:00-24:00 sati svaki dan na brojeve 063 254 415 (šef Higijensko-epidemiološke službe), 061 243 438, 061 498 458, 061 058 006, 061 688 909.

 

Operativni centar Službe za civilnu zaštitu grada Cazin radi neprekidno svaki dan, a brojevi na koje građani mogu zvati su 037 515 353, 037/515-367, 037/515-335 ili specijalni broj 121.

 

Zbog sanacije aktiviranog klizišta na području grada od zgrade Suda pa prema Tatarima saobraćaj je i dalje obustavljen; vozi se alternativnim pravcima.

Sistem elektrosnabdjevanja je trenutno stabilan - bez planiranih radova Elektroprenosa BiH T/J Bihać- Cazin.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, vozačima skrećemo pažnju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno u kanjonima i na planinskim prevojima.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu.

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina. U vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja na području BiH.

Apelujemo na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

 

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati.