U Derventi 1. mart je sasvim običan dan dok u Bijeljini "takav praznik ne postoji u prazničnom kalendaru RS"

Derventa
Škole redovno održavaju nastavu, privredni pogoni rade, kao i zaposleni u Gradskoj administraciji

 

Obilježavanje 1. marta Dana nezavisnosti BiH u bh. entitetu nema, a tako je i u najmlađem proglašenom gradu Derventi, i drugim lokalnim zajednicama na prostoru Posavine. Sasvim normalno radno vrijeme je za opštinske službe, javna preduzeća i druge ustanove. Građani mogu koristiti usluge banaka i pošte, zdravstvene i druge usluge. Nastava se odvija u svim školama na području Dervente. 

Ove, ali i prethodnih godina, nije bilo zakazivanja održavanja manifestacija, promocija knjiga, ili drugih skupova. Lijepo vrijeme stanovnici su iskoristili za šetnju i ispijanje omiljene kafe ili drugog pića u baštama lokala. I na području susjedne opštine Bosanski Brod je ista atmosfera, bez ikakvih naznaka obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.


Derventa danas


 

Istu sliku možemo vidjeti i u Bijeljini, kao, uostalom, i u cijeloj RS, gdje je 1. mart uobičajen radni dan. Škole redovno održavaju nastavu, privredni pogoni rade, kao i zaposleni u Gradskoj administraciji. Jedino penzioneri i nezaposleni, odnosno oni bez redovnih radnih obaveza, kako kažu, svakodnevno praznuju. 

Na pitanje da li znaju da se danas obilježava Prvi mart - Dan nezavisnosti BiH većina je samo odmahivala glavom uz konstataciju da tog i takvog praznika nema u prazničnom kalendaru RS.

Neki od stanovnika Bijeljine koriste lijepo i sunčano vrijeme, te su iskoristili prijepodne za šetnju po Gradskom parku i uživanje u već otvorenim ljetnjim baštama.


Bijeljina danas
Izvor: