U Domu zdravlja Cazin formiran Krizni štab

DZ CAZIN
CAZIN

U Cazinu trenutno nema niti jedan evidentiran slučaj oboljelog od korona virusa. Krizni štab i higijensko-epidemiološka služba DZ Cazin prate situaciju i reagiraju u skladu s potrebama. Nadležnost Kriznog štaba je praćenje zdravstvene situacije na području Grada Cazina, evidentiranje oboljelih, preporuke, savjeti građanima te informiranje javnosti. Savjetuju građane da se i dalje pridržavaju uputa o samozaštiti,pranje ruku, pravilno kašljanje i kihanje, provjetravanje prostorija, izbjegavanje nepotrebnih skupova.

Istovremeno, preporučuje se da pacijenti da putem telefona 037/515-472 kontaktiraju, gdje će medicinski tehničar primate i evidentirati lične podatke, simptome, i dati preporuke na osnovu tih podataka kako da se riješi problem pacijenta.

Cilj je da se izbjegne dolazak zaražene osobe u Dom zdravlja, gdje su drugi oboljeli i podložni virusnim oboljenjima , dakle, da se spriječi širenje eventualnih zaraznih oboljenja. Nadležni Doma Zdravlja Cazin, mole građane da sve što se može obaviti putem telefona koji je otvoren za pozive u Kriznom štabu obave, te na taj način sve svoje aktivnosti u DZ Cazin svedu na minimum dolaska.

Stav DZ Cazin je da svi damo doprinos spriječavanju širenja korona virusa, tako što ćemo i sami izbjegavati veće grupe, a odlaske ljekaru dogovarati putem telefona.

Pazite na svoje i zdravlje ljudi oko vas tako sto cete se pridrzavati slijedeceg:

Cesto i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za ciscenje ruku na bazi alkohola (min.69%) Zasto? Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za ciscenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vasim rukama.

Odrzavati socijalnu distancu Potrebno je drzati distancu od najmanje jedan metar izme?

u vas i drugih ljudi, posebno onih koji kaslju i kisu. Zasto? Kada neko kaslje ili kise on izbacuje male kapljice koje mogu sadrzavati virus. Ako ste preblizu mozete udahnuti te kapljice ukljucujuci COVID-19 virus ako je osoba koja kaslje zarazena. Izbjegavati dodirivati oci, nos i usta rukama Zasto? Dohvacamo brojne povrsine i rukama mozemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus mozemo prenijeti do ociju, nosa i usta odakle virus moze uci u organizam i izazvati oboljenje.

Pridrzavati se respiratorne higijene To znaci da prilikom kasljanja ili kihanja trebate prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom

- nakon koristenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke. Zasto? Respiratorne kapljice sire virus. Pridrzavajuci se navedenog stitite ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19. Pacijenti sa podrucja Grada Cazina koji su u zadnjih 14 dana putovali ili dosli u kontakt sa osobama koje su potovale u rizicna podrucja ili podrucja koja imaju nedefinisan status po Corona virusu, obavezni su da to PRIJAVE TELEFONSKIM PUTEM na broj 037 515 472