U džepu migranta rješenje o deportaciji

U prvih devet mjeseci ove godine ilegalni migranti su u Unsko-sanskom kantonu počinili 168 krivičnih djela, uključujući ubistva, pokušaj ubistva, silovanja te teške krađe, izjavio je za Oslobođenje Mujo Koričić, policijski komesar USK-a, dodajući da za policiju, ali i pravosuđe najveći i gorući problem predstavlja to što migranti kod sebe nemaju identifikacijskih dokumenata.

Putne isprave

- Dešava se da migrant dođe i kaže ja sam taj i taj, odradi se biometrija, uzme otisak papilarnih linija i podaci za koje on kaže da su ti i ti. Međutim, jedino što je vjerodostojno za policiju na tom komadu papira formata A4 jeste fotografija. Sada imamo drugačija iskustva, konkretno kada su u pitanju mjenjačnice. Migranti su jedno vrijeme mijenjali novac na osnovu tih potvrda. Ali, sada je politika te finansijske ustanove da toga više nema bez putne isprave. I sada ti isti migranti koji su davali te potvrde odjednom imaju putne isprave. Znači, prilikom same registracije u Službi za poslove sa strancima, taj posao se ne radi dovoljno kvalitetno, smatra Koričić.

Uzimajući u obzir činjenicu, kaže on, da već prilično dugo traje migrantska kriza, sa njom se trebalo boriti na uređen način.

- Postoji način utvrđivanja nečijeg identiteta. Po mom mišljenju, svi migranti koji se pojave u Službi sa poslove sa strancima trebali bi biti zadržani tu jedno vrijeme, dok se putem diplomatskih predstavništava država iz kojih oni dolaze ne provjeri njihov identitet. Te provjere idu vrlo brzo i ne znam zašto se to ne radi, ističe Koričić.

Prema njegovim riječima, svaki krivični postupak koji se vodi protiv migranata je priča za sebe i taj proces je prilično dugotrajan.

- Ako u skladu sa zakonom ne postoje razlozi za držanje migranata u pritvoru, oni se puštaju na slobodu. I dešava se da nakon nekog vremena oni nestanu i ne zna se gdje su, rekao je Koričić, ističući da je u USK-u bilo slučajeva višestrukih povratnika u vršenju krivičnih djela.

Zbog toga je reagirao i kod Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM).


Organizovani kriminal

- Rekao sam da sve povratnike u vršenju krivičnih djela ili one koji su nasilni ne želim da vidim u prihvatnim centrima, te da im policija neće dozvoliti pristup tim centrima. Onda se desi da ih iz Službe za poslove sa strancima odvezu u, recimo, prihvatni centar u Delijašu i kako tu nemaju nikakvog nadzora, oni su opet ovdje za nekoliko dana, umjesto da se pokrene procedura njihovog protjerivanja. Mi svakodnevno kontrolišemo migrante na ulazu u USK i desilo se da smo pronalazili u džepu migranta rješenje o protjerivanju iz države. Znači, dobili su rješenje da sami sebe protjeraju, kaže Koričić.

Dodaje da u cijeloj ovoj priči ima i obrisa organizovanog kriminala, jer se desilo i to da maloljetnik iz Egipta, za put od Grčke do Bihaća nekome da 7.000 eura.