U Egiptu pronađeno 27 zapečaćenih sarkofaga starijih od 2500 godina

Sarkofag
ARHEOLOZI su u pustinjskoj nekropoli Sakari u egipatskoj Gizi otkrili ukupno 27 zapečaćenih sarkofaga čiju starost procjenjuju na više od 2500 godina, priopćilo je egipatsko ministarstvo za turizam i starine.

 

Dužnosnici ministarstva podsjećaju da je prije tjedan dana otkriveno 13 odlično očuvanih sarkofaga, a nakon toga ih je u petak pronađeno još 14 te ističu da je riječ o jednome od najvećih otkrića takve vrste.

Nitko ih dosad nije otvarao, odlično su sačuvani

Riječ je o zapečaćenim sarkofazima koje dosad nitko nije otvarao, a arheolozi su ih pronašli u trima odvojenim zapečaćenim nišama na dubini od 11 metara. 

Na objavljenim fotografijama vidi se da su odlično očuvani te da je na nekima još dobro očuvana originalna boja drveta u smeđim i plavim šarama te hijeroglifski znakovi. Uz njih su pronađeni razni predmeti koji će razjasniti status umrlih te omogućiti podatke o njihovom imetku i društvenom utjecaju, premda zasad identitet preminulih ostaje nepoznat. 

Vjeruje se da je Sakara služila kao nekropola glavnoga grada drevnog Egipta, Memfisa.

Jedan od najstarijih spomenika na svijetu

Egipćani su tijekom 3000 godina ondje pokapali svoje mrtve. No na tome mjestu se nisu pokapali samo plemići nego i građani srednje i radničke klase.

Sakara se nalazi oko 25 kilometara južno od piramida na platou Gize, a ondje je i znamenita stepenasta piramida faraona Đozera, prva iz faraonske ere.

Spomenik koji je oko 2700. prije nove ere izgradio arhitekt i bilježnik Imhotep smatra se jednim od najstarijih u svijetu.

Ključan faktor za egipatsko gospodarstvo

U međuvremenu je ministarstvo turizma i starina najavilo seriju promotivnih videozapisa o tom otkriću, nastojeći tako ponovno oživjeti lošu turističku sezonu u zemlji, dodatno oslabljenu pandemijom koronavirusa.

Egipatska vlada je muzeje i kulturne znamenitosti za posjetitelje ponovno otvorila 1. rujna.

Ovaj ključni sektor za egipatsko gospodarstvo u 2019. godini dosegao je rekordnih 13,6 milijuna posjetitelja, prije nego što je koronavirus onemogućio posjete stranih turista.

Izvor: