U EU možemo, ali u NATO ne: Početak koji nema kraja

U EU možemo, ali u NATO ne možemo.

Čim prije u EU, složni su i Srbi i Hrvati i naše ulizice spomenutih, ali NATO ni sada, niti bilo kada. Možda ako bi NATO organizacijom upravljala Rusija (tad bi mali Srbi bili velike gazde).

Evo već od oktobra natežu se i zatežu politički odnosi u BiH, ali nikako da čovjek bude pametan, pa da shvati na šta ovo liči i koje su prilike.

Gdje bi moglo da pukne. Bili smo i nekada bez Vijeća ministara, bez rada Parlamenta (ništa novo, jer i veće države imaju istih problema), ali nikad Srbi (čitaj SNDS) nisu imali veću šansu da zavladaju Federacijom. Svi ovi drugi Srbi su poput svih drugih Bošnjaka, koji nisu SDA; izdajice svog naroda. Pitali smo se kako jedan čovjek koji mrzi BiH i ono što je njeno, te otvoreno radi na njenoj destabilizaciji, može uopšte biti kandidat za njenog člana Predsjedništva, a evo vidjeli smo da može. Kako? Evo lahko. U ovom političkom šamaranju nikad pomirenih susjeda, u ovoj nestabilnoj BiH, uspjeti mogu samo kriminalci i zaštitnici kriminala, to je jasno. Jasno je da više od 300 hiljada Srba nije glasalo za Dodika, kako bi im on poboljšao stanje u RS, niti su bošnjaci glasali za Džaferovića, jer su ubjeđeni da je on ime i snaga budućnosti BiH. Bošnjaci su uspijeli, jer su izabrali Hrvata kojeg Hrvati najviše mrze.

Svejedno čestitamo im, jer od (tada izvjesne) koalicije Dodik-Radončić-Čović, BiH nije moglo zadesiti veće zlo. Mada je zlo na vlasti. Rezultat je 2:1 u korist nas.

Trenutno Predsjedavajući nema ništa protiv toga da BiH uđe u EU, jer ni jedna zemlja od njih 28 nije čvrsti garant opstanka te organizacije, nakon izbora u Evropskom Vijeću i Evropskom Parlamentu. Predsjedavajući ima političke moći da se poveže sa značajnijim ljudima unutar EU, dok je NATO rekli bi smo 'američka organizacija', gdje Predsjedavajući nema šta tražiti. EU je strahujući od visokog uticaja Rusije na neke sovjetske države, primila u svoje članstvo dosta siromašnije zemlje (poput Rumunije ili Bugarske), ali i NATO savez je preuzeo brigu o oko 8 zemalja, kojima Rusija može biti potencijalna prijetnja. Zato srpski političari mirišu raspad EU ili potpunu kontrolu njihovih pomagača (ekstremnih desničara) nad njom, pa je uvijek veća vjerovatnoća da bi se susjedne zemlje Rusije prilikom raspada EU, naklonile Rusiji, nego što bi bile u sličnoj situaciji kao što je BiH sada.

Ne uspije li Predsjedavajući skrenuti bošnjačku pamet kod njihovog tvrdog stava da je Bosna preča ulaska u NATO nego EU, i to čim prije, propali su mu planovi. Uđe li BiH u NATO savez, narod se može oprostiti od budućeg rata (sa srpske strane). To je ono što može smiriti tenzije između zavađenog naroda. Narodu kojim mora vladati tri predsjednika, da bi se zadovoljio i prošlošću i budućnošću, nije mjesto ni EU niti u NATO organizaciji, ali eto...Neka nas pomiluju, kad nemamo gdje. Da je kojim slučajem u BiH milijardu i 300 miliona ljudi, pitam se koliko predsjednika bi moglo zadovoljiti njene potrebe, kad jednu Kinu sa toliko stanovnika, vodi jedan čovjek.

Ovako, svugdje šaljemo trojicu, jedan za interese svog naroda, drugi za svoje, treći za svoje, pa recite kada će se ova priča okončati? Jer kod našeg naroda SNDS, HDZ i SDA su kao Sveto trojstvo; ako njih nema na vlasti, nema ni Srba, ni Hrvata, niti Bošnjaka. Pa što nas uče kako se trebamo međusobno pomagati, ako žele da se ugledamo na njih? Mi hoćemo, ali kada ćete i Vi Predsjednici? Ovako će narod BiH odseliti u zemlje EU, pa kome će to biti potrebno obećavati boljitak u BiH, ako se putem 200 hiljada iseljenih stanovnika u ovih 5 godina, uputi još 100 hiljada tokom Vašeg mandata?"

 

Piše: Emir.E