U Francuskoj otkriveno 182.000 krivotvorene COVID-potvrde

.
Podacima dobiveni kao rezultat 400 istraga koje su provele snage sigurnosti

 

Provjerom zdravstvenih potvrda koje su u Francuskoj uvedene u cilju borbe protiv širenja koronavirusa, inspekcije su otkrile čak 182.000 krivotvorenih COVID-potvrda, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin (Gerald) je na svom Twitter profilu naveo da je otkriveno 182.000 lažnih zdravstvenih dozvola za koronavirus s podacima dobivenim kao rezultat 400 istraga koje su provele snage sigurnosti.

Navodeći da se istrage nastavljaju, Darmanin je rekao da oni koji kupuju, prodaju ili koriste lažne zdravstvene dozvole, posebno putem društvenih mreža, mogu biti osuđeni na kaznu zatvora do pet godina i novčanu od 75.000 eura.

Francuski mediji, pozivajući se na MUP, navode da bi broj otkrivenih lažnih zdravstvenih dozvola mogao rasti. U vijestima je navedeno da su se lažne zdravstvene dozvole prodavale za 200 eura putem platformi poput Snapchata i Telegrama.

Ustavna komisija Francuske 5. augusta je odobrila zdravstvene potvrde, koje su na snagu stupile 9. augusta. Odnose se na dokumentovanje vakcinisanih osoba, što je potrebno za ulazak u zatvorene prostore s kapacitetom većim od 50 mjesta, restorane, kafiće, muzeje, zabavne parkove, i tome slično.

Za ulazak mogu pokazati i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno potvrdu da su u posljednjih šest mjeseci prebolovali bolest. Ranije je uvedena obavezna vakcinacija medicinskih radnika i vatrogasaca protiv koronavirusa do 15. septembra. Na protestima koji su održavani nekoliko sedmica učestvovalo je stotine hiljada ljudi.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

FOTO: AVAZ