U Gati obilježena godišnjica prve pobjede Armije Republike BiH na Bugaru

U organizaciji Mjesne zajednice Gata i podršku Grada Bihać održana je manifestacija “ Prva pobjeda Armije R BiH – Bugar 92”. Mještani i gosti iz političkog života i ove godine okupili se u znak sjećanja na herojski otpor kojeg su, prije 27 godina, pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH pružili srpskom agresoru u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine. Sjećanjem na Bugar i pobjedu Armije R BiH prisutni su i ove godine, iako u manjem broju poslali poruku da neće zaboraviti najsvjetlije momente koji su obilježili borbu za državu BiH

Prije 27 godina, tog 12. juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama. Prva pobjeda dala je vjetar u leđa, borcima AR BiH za sve buduće pobjede koje su izvojevali u odbrambenom ratu. Te dane nisu zaboravili oni koji su goloruki odbranili Bihaćki okrug od agresora.

Sjećanje na hrabrost i spremnost borca koji su herojski odbranili grad ratne 92. godine, Bihać ni ove godine nije zaboravio. Međutim, ovogodišnja manifestacija nije privukla veliki broj boraca, učesnika prve pobjede na Bugaru a po prvi put na ovome mjestu u poslijeratnim godinama nisu bili prisutni ni ratni komandanti.

I ove godine, organizatori su pripremili bogat kulturno-umjetnički program. Prije centralne svečanosti, brojne delegacije obišle su i šehidsko spomen obilježje gdje su uklesana imena poginulih mještana Gate, te položili cvijeće.