U Gornjoj Koprivni, kraj Cazina, odigran Novogodišnji šahovski turnir „Euroinvest Muhić - Cazin rapid 2020“

Pobjednik turnira je VM Mladen Palac,ispred VM Ibre Šarića i VM Milana Vukića


U Gornjoj Koprivni je 29.12.2019.godine (nedelja) u organizaciji ŠK „Cazin“ i „Euroinvest Muhić“ doo Cazin odigran veliki internacionalni rapid turnir, na kojem je nastupilo čak 93 igrača iz BiH i susjednih država, od čega 16 sa titulama Fide.Ovo je jedan od najvećih rapid turnira održanih ove godine u BiH, a vjerovatno i najveći turnir do sada održan na području općine Cazin.


Rječima dobrodošlice prisutnima su se obratili ispred domaćina direktor turnira Muhić Sulejman-Braco, Husnija Abdić, ispred ŠK „Cazin“ i Jusuf Bajrektarević ispred Gradske uprave Cazin, koji je i povlačenjem prvog poteza otvorio turnir.

Pokrovitelj i sponzor turnira je bila Firma “Euroinvest Muhić“ doo Cazin.Vlasnici firme, Muhić Sulejman-Braco i Muhić Elvis su obezbjedili troškove organizacije i nagradni fond u iznosu od 2.300,00 KM.


Turnir je igran po švicarskom sistemu od 9 kola uz kompjutersko parovanje, sa tempom igre 15 minuta po igraču za cijelu partiju.Primjenjivana su Pravila šaha Fide za rapid (ubrzani šah).


Pobjednik turnira je hrvatski velemajstor Mladen Palac sa osvojenih 8 poena iz devet partija. Drugo mjesto je zauzeo cazinski velemajstor Ibro Šarić, treće velemajstor Milan Vukić, četvrto internacionalni majstor Vlado Jakovljević i peto Fide majstor Popović Zoran, svi po 7 bodova.

Image


Poredak je odlučio bolji dodatni (buholc koeficijent) kriterij. Trojici prvoplasiranih igrača su uručeni pehari i medalje u trajno vlasništvo. Četrnaestorici prvoplasiranih igrača su pripale prigodne novčane nagrade.


Pored redovnih nagrada dodijeljene su i posebne nagrade (WFM Maksimović Maša,najbolje plasirana žena,Kekić Ahmed i Kekić Naid, najbolje plasirani kadeti do 16 godina starosti i Bajramović Halid, najuspješniji veteran 65+
Dodijeljeno je još 9 nagrada (tri za najuspješnije igrače rejtinga 0 – 1800, tri za najuspješnije igrače rejtinga 1801-2000 i tri za najuspješnije igrače rejtinga 2001-2150).


Muhić Sulejman je svim invalidnim licima – šahistima, koji su nastupili na ovom turniru dodijelio 11 jednakih novčanih nagrada.


Domaćini su odlično organizirali turnir, a sve goste su oduševili velikom gostoljubivošću.Tokom turnira cijelo vrijeme su se pekli ćevapi, ražnjići i pljeskavice, kuhan je gulaš, a pekli su se i janjci,bezalkoholnih napitaka je bilo u izobilju.Prava reklama za turizam i gastronomiju. Turnir je sudio Husnija Abdić, državni sudac iz Cazina, sa sudijama pomoćnicima Irfanom Karabegovićem iz Cazina i Tajić Zlatanom iz Bihaća.


Opširnije informacije o turniru i konačnom plasmanu igrača možete pogledati na internet stranici
www.sah.ba

Image
Image