U gradovima Srbije u toku peticija protiv rijaliti programa

Cilj je da za sedam dana prikupe 30 hiljada potpisa kako bi skupština uzela u razmatranje izmjene Zakona o elektronskim medijima.

Na ulicama Beograda i još 10 gradova Srbije u toku je potpisivanje peticije za ograničenje emitovanja rijaliti programa. Akciju sprovode Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i inicijativa "Srbija u pokretu". Cilj je da za sedam dana prikupe 30 hiljada potpisa kako bi skupština uzela u razmatranje izmjene Zakona o elektronskim medijima.

"Baka Milanka (70) gledala Parove, pa od nervoze završila u bolnici: Doktor morao napismeno da joj zabrani rijaliti" - zvuči tabloidno, ali je vijest o baki ljubiteljki rijalitija utemeljena na izvještaju ljekara specijaliste. Jasan je bio doktor: "Parovi" donose štetu bakinom zdravlju.

Da rijaliti programi štete i djeci, ali i mentalnom zdravlju cijele Srbije - ubjeđeni su u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i inicijativi "Srbija u pokretu". Zato su krenuli u borbu protiv rijalitija - potpisima.

"Sutradan kada nečije dijete dođe iz škole, zato što ga je dvije godine stariji vršnjak ili vršnjakinja pretukla, vukla po podu, dok su se djeca smijala, djeca su taj obrazac ponašanja mogla da vide na rijaliti programu...", kaže Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, prenosi N1.

Peticijom zato traže izmjenu Zakona o elektronskim medijima. I to da se ukine emitovanje rijalitija uživo, da ga dnevno bude samo tri sata, ali i da se propiše po pola sata dnevno kulturnog programa za djecu i maloljetnike.

"Budući da REM očigledno nema institucionalne i personalne kapacitete da poštuje zakon, sa slobodnom ocjenom mi ćemo propisati tačne limite da ne bismo imali nikakvu dilemu", dodaje Manojlović.

Doduše i aktuelni Zakon o elektronskim medijima je jasan, premda nedovoljno precizan. Akt emiterima propisuje dužnost da ne prikazuju program koji ističe nasilje i zloupotrebljava lakovjernost gledalaca. Ukoliko to ipak čine - medijima sleduju kazne - opomena, upozorenje, zabrana emitovanja, čak i oduzimanje dozvole.

Ipak, Regulatorno tijelo za elektronske medije na te mehanizme žmuri.

"Kada smo imali jednog od učesnika koji je sa pištoljem upao, maltretirao drugu učesnicu, znači bilo je evidentno promovisanje nasilja, podnijeli smo prijavu o kojoj televiziji se radi, u kom programu je emitovano i REM je, kao nadležno tijelo, trebalo da pokrene postupak. Mi smo kao dokaz poslali YouTube snimak, a REM je odgovorio da nije nadležan da ocjenjuje YouTube snimak. To je toliko besmisleno - kao kad biste sudu dostavili snimak određenog krivičnog djela, a sud vam dogovori da se on bavi krivičnim djelom, ali da ne može da ocjenjuje snimak zato što nije filmski festival",navodi Manojlović.

I dok se u Srbiji nižu potpisi koji bi trebalo da ukrote Regulatorno tijelo za elektronske medije, to tijelo u Crnoj Gori je ove godine stavilo katanac na srbijanske rijalitije. U komšijskoj državi su preko dana "Zadruga" i "Parovi" zaključani, pa ih zainteresovani mogu gledati samo ukoliko znaju šifru.

Izvor: