U Hrvatskoj će prve ljude cijepiti za tjedan dana, naručeno milijun doza

hrv
PRVE doze Pfizerova cjepiva u Hrvatsku će, kao i u sve zemlje EU, stići u subotu, a već u nedjelju slijede prva simbolična cijepljenja kojima će početi i kampanja za cijepljenje u zemlji. Naručeno je milijun doza.

 

"U subotu u Hrvatsku dolazi inicijalna količina cjepiva koja će kasnije biti upotpunjena drugim serijama, ovisno o količini koju će proizvođač pustiti u promet i načinu na koji će serije cjepiva biti distribuirane putem veledrogerija", najavio je u Dnevniku HRT-a Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Sutra je dan D za odobrenje cjepiva

Europska agencija za lijekove, dodao je Tomić, sutra će održati sjednicu na kojoj se očekuje davanje odobrenja za cjepivo protiv koronavirusa za zemlje EU. U cijeli je postupak bila uključena i Hrvatska agencija za lijekove. Zatim slijedi postupak odobravanja Europske komisije.

HALMED će zatim prekontrolirati kvalitetu cjepiva te provesti rigorozni sustav postupka farmakovigilancije, odnosno praćenja sigurnosti cjepiva.

Pfizer sutra objavljuje prve upute

Tomić je najavio i kako će sutra biti objavljena prva verzija sažetka opisa svojstava cjepiva i uputa na engleskom jeziku, a u srijedu se očekuje i objava uputa na hrvatskom i drugim jezicima EU. Radi se o uputama o lijeku za pacijenta, sažetku opisa svojstava lijeka za zdravstvene radnike te o završnom izvješću o ocjeni lijeka.

Uskoro bi trebalo biti odobreno i cjepivo Moderne. Radi se o cjepivima gotovo iste učinkovitosti, kvalitete i sigurnosti, rekao je Tomić. Ova će cjepiva imati upute u kojima će, između ostalog, biti navedene i informacije o sigurnosti, a u odabiru cjepiva veliku će ulogu imati obiteljski liječnici, naglasio je. Dodao je kako je učinkovitost Pfizerova cjepiva oko 95 posto.

Na pitanje može li se dogoditi da Europska agencija za lijekove odobri neko cjepivo a da ga HALMED odbije odobriti, Tomić je odgovorio kako su predstavnici HALMED-a od početka uključeni i da se ne očekuju drugačija mišljenja. Ako ih bude, konačna odluka se donosi većinom glasova na Povjerenstvu za humane lijekove.

Kampanja cijepljenja predviđena je, isto kao i u drugim članicama EU - 27., 28. i 29. prosinca.