Plenković: U Hrvatskoj jedna žena zlostavljana svakog sata

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u nazočnosti predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića u Banskim dvorima potpisan je Sporazum o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je temeljno pravo svakog pojedinca pravo na život bez nasilja.

"Poručujemo da je nasilje kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca, ali najčešće žena i djevojčica", kazao je Plenković.

"U proteklih pet godina 91 žena je ubijena u Hrvatskoj, što čini čak 47 posto svih ubojstava. U 70 posto tih ubojstava počinitelji su ženama bliske osobe, a u više od polovice slučajeva to su njihovi intimni partneri. U prvih 10 mjeseci ove godine, nažalost, usmrćeno je ukupno sedam žena, a njih pet usmrtila je njima bliska osoba", izjavio je Plenković.

Naglasio je da žrtvama nasilja treba omogućiti prijavljivanje nasilnika, što u većini slučajeva nije lako, jer se žrtva, najčešće žena, nalazi pred pitanjem kako riješiti stambeno pitanje, kako zbrinuti djecu te je financijski i emocionalno često i dalje vezana za nasilnika, dok istovremeno trpi osudu okoline.

Ako je riječ o nasilju u obitelji, ono ne pogađa samo žrtvu, nego negativno utječe na ostale članove, osobito djecu, koja postaju svjedoci nasilja te postaju ne samo žrtva nasilja, nego usvajaju nasilje kao obrazac društveno prihvatljivog ponašanja, poručio je premijer.

Od ukupnog broja kaznenih djela nasilja u obitelji, njih 497 u 2018., 88 posto ih je učinjeno na štetu žena. Kada su u pitanju prekršaji nasilja u obitelji, a to su psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje, u četiri od pet slučajeva u obitelji počinitelji su muškarci, dok su žene žrtve u dva od tri slučaja.

"U posljednjih pet godina bilježimo kontinuirano smanjenje broj prekršaja, a navedeni trend nastavlja se i u ovoj godini u kojoj je prijavljeno 8.528 počinitelja, što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje od 11 posto", kazao je hrvatski premijer.

"Ovo znači da je jedna žena u Hrvatskoj zlostavljana svakih sat vremena, a to je samo ono što je prijavljeno", kazao je Plenković.

Sporazum o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji potpisali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda (UN) od 1999. godine obilježava se u znak u sjećanja i poštovanja prema tri sestre Mirabel koje su 1960. godine u Dominikanskoj Republici smaknute zbog zalaganja za demokraciju i pravdu.