U Hrvatskoj od gripe umrlo 35 osoba

Broj umrlih od gripe u Hrvatskoj svaki je dan sve veći te je zbog komplikacija od tog virusa dosad život izgubilo čak 35 osoba.

- Teško je procijeniti koliko će gripa trajati, ali prema iskustvima, uglavnom potraje do Uskrsa. Intenzitet je i dalje velik, veći nego što smo dosad vidjeli, i ima puno komplikacija i hospitalizacija - kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u.

Dosad je ukupno 1.938 slučajeva oboljenja koja su dokazana laboratorijskim pretragama u Zavodu za javno zdravstvo. Intenzitet je velik, odnosno 60 posto svih pristiglih uzoraka krvi bilo je pozitivno na virus gripe, i to u najvećem slučaju, tj. 97 posto gripe A, od čega je, pak, 95 posto pandemijski tip, tzv. svinjska gripa, kako javlja Fena

- Samo prošle i pretprošle sedmice laboratorijski smo dokazali 157 oboljenja. Što se smrtnih ishoda tiče, u Zavod je stiglo 35 prijava, što je, nažalost, rekordan broj, pogotovo kada gledamo da smo tek na polovici sezone epidemije gripe - kaže Draženović.

Broj umrlih je zasigurno bitno veći, no često se kao uzrok smrti uzima komplikacija koja je nastala zbog gripe. Primjerice, ako je neko imao gripu i poslije dobio infarkt, reći će se da je uzrok srčani zastoj.

Što se tiče prijava oboljelih, broj rapidno raste i posljednji podaci otprije sedam dana govore o više od 17 hiljada, no realno se uvijek taj broj množi s četiri jer ne odlaze svi oboljeli kod doktora, a svi liječnici ne prijavljuju oboljele.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i dalje poziva na vakcinaciju kao najbolju zaštitu od bolesti.