U izgradnju vodovoda i puta u Sovjaku uloženo 435.000 KM

.
GRADIŠKA - U mjesnoj zajednici Sovjak kod Gradiške danas su u upotrebu pušteni novoizgrađeni vodovod i dvije novoasfaltirane dionice lokalnog puta, a ukupna vrijednost investicija je oko 435.000 KM.

 

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da su Gradska uprava i komunalno preduzeće "Vodovod" za izgradnju vodovodne mreže u Sovjaku, učešćem u "MEG" projektu, obezbijedili donaciju od Evropske komisije i UNDP-a od 285.000 KM.

 

"Veoma je važno da je i na tenderu za izvođenje radova najbolju ponudu dao gradiški `Vodovod`. Mogu s ponosom da kažem da imamo najuređenije vodovodno-komunalno preduzeće u regionu, koje je uspješno izgradilo sekundarnu vodovodnu mrežu dužine oko 15 kilometara i prepumpnu stanicu, što će omogućiti priključak za oko 100 domaćinstava u ovom kraju", rekao je Adžić.

 

On je naglasio da će novoizgrađeni vodovod i dvije asfaltirane dionice puta, dužine 1.000 i 700 metara, omogućiti mještanima Sovjaka da uz mnogo bolje infrastrukturne uslove ostanu na svojim poljoprivrednim gazdinstvima.

 

Adžić je naveo da je Gradska uprava u izgradnju ove dvije dionice puta uložila oko 150.000 KM.

 

"U ove četiri godine mandata radili smo na stvaranja boljih uslova za građane i privrednike Gradiške, da omogućimo što bolje uslove života u gradu i ruralnim područjima, kao što je mjesna zajednica Sovjak. Ovdje imamo dosta mladih ljudi koji žele da ostanu da žive na svojim imanjima, a naša obaveza je da im omogućimo infrastrukturne uslove", dodao je Adžić.

 

Direktor gradiškog "Vodovoda" Sandro Zeničanin rekao je da je Sovjak bio jedina mjesna zajednica u ovom djelu Potkozarja koja nije bila obuhvaćena gradskom vodovodnom mrežom.

 

On je naveo da je izgradnju mreže izvodilo ovo komunalno preduzeće i da su sve završili u roku, bez obzira što je lokacija daleko od vodoizvorišta i u trećoj visinskoj zoni.

 

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Sovjak LJubomir Soldat rekao je da vodovod i novi put mnogo znače mještanima, te zahvalio Gradskoj upravi, gradonačelniku i preduzeću "Vodovod".

 

"Mještani su do sada imali probleme da obezbijede dovoljnu količinu vode, a pravog rješenja nije bilo bez izgradnje vodovoda. Do sada je 60 domaćinstava potpisalo ugovore za priključak na vodovod, a nadam se da će ih biti i više", naveo je Soldat i dodao da su mještani bili obavezni da plate samo troškove priključka koji iznosi oko 700 KM.

 

On je dodao da je većina mještana manjim dijelom učestvovala u finansiranju izgradnje ovih dionica puta, te naglasio da su sada riješena dva goruća problema u selu koje do sada nije imalo dobru putnu infrastrukturu.

 

Mještanin Sovjaka Mihajlo Borjanović rekao je da je ovo mjesto do sada bilo zapostavljeno kada je u pitanju izgradnja infrastrukture, ali da su sada stvoreni mnogo bolji uslovi za mještane, te ljude koji žive u Gradišci, drugim gradovima i inostranstvu i povremeno dolaze na svoja seoska imanja.

 

Mještanin Mirko Raca naglasio je da su sa radošću dočekali da isti dan puštaju u upotrebu vodovod i novoizgrađeni asfaltni put, te zahvalio svima koji su to omogućili.