U Japanu otkriveno pet slučajeva novog soja koronavirusa

.
U Japanu je otkriveno pet slučajeva novog soja koronavirusa pronađenog u Velikoj Britaniji.

Otkriće novog soja koronavirusa nije dobra vijest za Japan ni zbog toga što se u ovoj zemlji posljednjih dana inače pogoršala pandemija, pa je tako prvi put ovog mjeseca zabilježeno 3.000 novozaraženih na dnevnom nivou.

Pet osoba zaraženih novim sojem virusa prije nekoliko dana je stiglo iz Velike Britanije. Trenutno se nalaze u karantinu, a zdravstveni službenici pokušavaju ući u trag njihovim kontaktima i otkriti moguće puteve zaraze.

Japan je već zabranio ulazak putnicima iz Velike Britanije osim povratka japanskih državljana i stanovnika.

Novi soj virusa je prouzrokovao pooštrenu kontrolu putovanja širom svijeta. Mnoge zemlje, uključujući i Saudijsku Arabiju, privremeno su u potpunosti zatvorile svoje granice. Deseci drugih, od Salvadora do Finske, također su zabranile dolazak državljanima Velike Britanije, ali i onima koji žive u njoj.

Očekuje se da vakcinacija u Japanu počne naredne godine. Ova država je sa 126 miliona ljudi je sklopila ugovore o nabavci 290 miliona doza vakcina od Pfizera, AstraZenece i Moderne što će biti i više nego dovoljno za cijelu populaciju.

Međutim, problem predstavlja što japanski regulator nijednu vakcinu nije odobrio za upotrebu, a uz to se vlasti i dalje bore da zaustave zarazu koronavirusom.