U jeku pandemije: Hrvatska policija u Veliku Kladušu ilegalno prebacila 15 migranata

slovenija
Piše: Avdo Avdić

Slovenačka policija putem readmisije migranta iz Pakistana u srijedu predala hrvatskoj policiji. Isti migrant jutros identifikovan u Miralu sa dokumentima iz Slovenije. Tokom protekle noći u BiH prebačena veća grupa migranata koji se sada nalaze u Velikoj Kladuši. Panika u Miralu zbog prekobrojnosti migranata

Piše: Avdo Avdić

Mukhtar Ahmat iz Pakistana i još 14 za sada neidentifikovanih migranata ilegalno je jutros rano iz Hrvatske prebačeno u BiH, saznaje Žurnal.

Image
slov

“Dva sata iza ponoći grupa od petnaest migranata ušla je u privremeni prihvatni centar Miral”, potvrđeno nam je iz Službe za poslove sa strancima BiH

Kod jednog od migranata u Miralu u Velikoj Kladuši pronađeni su dokumenti izdati na slovenačkoj granici 25. marta ove godine, što dokazuje da je ova grupa prije nego je došla u BiH bila na teritoriji Republike Hrvatske. Granična policija BiH, naravno, nije registrovala ilegalno prebacivanje migranata na teritoriju BiH, no  dokumenti koji su u posjedu Žurnala dokazuju da je u prebacivanje ove grupe direktno uključen MUP Republike Hrvatske. Naime, u utorak navečer, oko 21 sat, na području Policijske uprave Novo Mesto  uhvaćena je grupa migranata koji su iz Hrvatske ilegalno pokušali preći u Sloveniju. Među njima je bio i Pakistanac koji se predstavio kao Mukhtar Ahmat. Nakon hapšenja, slovenačka policija mu je izdala rješenje o jednodnevnom zadržavanju broj 2253-6/2020/8 od 25. marta 2020. godine.

“Osoba je ilegalno pristupila državnoj granici između Republike Hrvatske i Republike Slovenije i potrebno ga je izručiti inostranim sigurnosnim organima”, navedeno je, pred ostalog u rješenju slovenačke policije izdatom na ime Mukhtar Ahmat iz Pakistana.

Tokom srijede, slovenačka policija je, na osnovu readmisije predala Mukhtara hrvatskoj policiji. No, nekoliko sati kasnije, Mukhtar je pronađen na teritoriji BiH, u privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši. Zvanično, hrvatske sigurnosne agencije nisu migranta putem readmisije prebacile u nadležnost policijskih agencija u BiH, što znači da su ga hrvatski policajci samo ilegalno prebacili na teritoriju BiH, jer je on od jučer formalno-pravno bio u nadležnosti Policije Republike Hrvatske. S njim je prebačeno još najmanje četrnaest migranata koji su jutros u dva sata preskočili ogradu i ušli u Miral.

Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH, migrante su hrvatski policajci jučer dovezli u dva kombija, dok je u trećem kombiju bio samo jedan migrant. Svi oni su izbačeni na granici sa BiH.  U Miralu je jutros, prema informacijama Žurnala, zavladala panika kada je redovnom inspekcijom utvrđeno da ima “viška” migranata, naročito zbog nemogućnosti izolacije u slučaju koronavirusa. U MUP-u USK su nam saopćili da imaju informacija da je veća grupa migranata jutro u zoru ušla u Miral.

Ovo nije prvi slučaj da pripadnici MUP-a Republike Hrvatske ilegalno prebaciju migrante BiH koje su prethodno preuzeli od slovenačkih kolega putem readmisije. Unatoč brojnim materijalnim dokazima, zvaničnici u Zagrebu stalno negiraju optužbe da nezakonito u BiH deportuju migrante koji se nađu na njihovoj teritoriji.