U Kantonu Sarajevo za pet mjeseci 840 oboljelih od morbila

U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila je oboljelo 840 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS za period od 18. januara do 28. juna ove godine.

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad - 312 i Ilidža - 166. Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Novo Sarajevo registrovano je 147 oboljelih, Stari Grad 38, Centar 103, Vogošća 52, Hadžići i Ilijaš po deset, a u Trnovu dva slučaja morbila.

Najviše oboljelih, i to 273, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Najviše zaraženih morbilima - 775, nevakcinisano je, zatim 25 slučajeva nepotpune vakcinacije i sedam slučajeva vakcinisanih osoba, podaci su Zavoda do 28. juna.

Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani u razdoblju 18. januara do 28. juna iznosi 134, javljaju Agencije.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.

Izvor: