U kladuškom Domu zdravlja počela besplatna vakcinacija protiv sezonske gripe

.
Građani općine Velika Kladuša i ove godine mogu se besplatno vakcinisati protiv sezonske gripe u Domu zdravlja. Vakcinacija je počela u ponedjeljak, 31. oktobra i trajaće do utroška besplatnih doza vakcina.

 

Za područje kladuške općine Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona obezbijedio je 320 besplatnih doza vakcina protiv sezonske gripe za građane, dok je Zavod za javno zdravstvo FBiH za zdravstvene radnike obezbijedio 70 doza vakcina.

Prema riječima šefice Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Velika Kladuša specijaliste epidemiologije dr. Munire Muminović vakcina protiv sezonske gripe preporučuje se zdravstvenim radnicima, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima.

Dr. Muminović kaže da su potrebne dvije do tri sedmice da vakcina počne djelovati, odnosno da nas štiti od gripe. Ističe da je vakcina najbolja prevencija od gripe, ali isto tako da treba jačati imunitet zdravim načinom života.

Naša sagovornica kaže da još uvijek nema slučajeva gripe kod nas, ali da izuzetno visoke temperature koje nisu uobičajene za ovo doba godine pogoduju njenoj pojavi i širenju. Ukoliko se pojave simptomi poput jake temparature, bolova u tijelu i izražene slabosti dr. Muminović kaže da građani trebaju posumnjati na gripu. Simptomi obično traju oko 7 dana, a ukoliko traju duže bez poboljšanja moguća je i komplikacija gripe, najčešće u vidu upale pluća. Tada se obavezno treba javiti ljekaru, savjetuje dr. Muminović i dodaje da ni u kom slučaju ne treba uzimati antibiotik u gripoznom stanju, jer on nema nikakvog djestva na gripu.

Svi zdravstveni osiguranici zainteresirani za besplatnu vakcinu protiv sezonske gripe mogu to uraditi u prostorijama stomatološke ordinacije za invalidne osobe u Domu zdravlja svakim radnim danom od 8:30 do 10:00.