U Kongu su dječaci morali silovati vlastite majke: Mora se spriječiti još jedna Ruanda ili Srebrenica

Pobunjenici i vladine snage u Kongu počinili su zvjerstva koja uključuju masovno silovanje, kanibalizam i unakažavanje tijela civila, objavio je u utorak tim UN-ovih stručnjaka za ljudska prava.

Tim koji je istraživao sukobe u regiji Kasai izjavio je da su obje strane krive za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. U detaljnom izvještaju na 126 stranica tim je opisao gnusne napade izvršene u sukobu koji je izbio krajem 2016. godine, koje su počinile milicije Kamuina Nsapu i Bana Mura te oružane snage Konga (FARDC).

Ono što se dogodilo u Kasaiju jednostavno je neopisivo

Žrtve brutalnih napada izjavile su da su vojnici prisiljavali dječake da siluju vlastite majke, djevojčicama su govorili da će im vračanje dati sposobnost da hvataju metke, a žene su morale birati između grupnog silovanja i smrti.

- Ono što se dogodilo u Kasaiju jednostavno je neopisivo - izjavila je kongoanska ministrica za ljudska prava Marie-Ange Mushobekwa pred Vijećem UN-a.

- Jedna žrtva ispričala nam je kako je u maju prošle godine vidjela grupu militanata Kamuina Nsapu koji su nosili odrezane ženske genitalije kao medalje - stoji u izvještaju UN-a.

Jeli su ljudsko meso i pili ljudsku krv

- Svjedoci su opisali kako su vidjeli vojsku dok reže dijelove tijela žrtava, kuha ih i jede. Rezali su živim muškarcima genitalije, osobito FARDC, i pili ljudsku krv.

Glavni istražitelj Bacre Waly Ndiaye izjavio je da su u jednom napadu militanti Kamuina Nsapu odrezali glave najmanje 186 muškaraca i dječaka iz jednog sela. Natjerali su dječake da se bore nenaoružani i rekli im da će ih "čarobni obredi" učiniti otpornima na napade.

Mnogu takvu djecu vojnike strojnicama su poubijale snage FARDC-a. "Tijela su pokapali u masovnim grobnicama - rekao je Ndiaye.

Dodao je kako se prvo smatralo da postoji 86 takvih masovnih grobnica, ali tim koji je istražio područje smatra da bi ih moglo biti na stotine.

Moramo spriječiti još jednu Ruandu ili Srebrenicu

Portparol kongoanske vlade izjavio je da ove informacije treba prenijeti sudstvu u Kongu: "Nismo bili svjesni ove situacije i to je vrlo zanimljivo. Međutim, očito se radi o politički motiviranoj medijskoj kampanji koja nema veze s pravdom."

Mushobekwa je izjavila da je vlada u potpunosti sarađivala s istražiteljima te želi da se sazna istina, ali "neki pronalasci su prilično sumnjivi jer je istraga brzo provedena".

 

- Jedna stvar je potpuno sigurna. Svaki član sigurnosnih snaga koji je kriv za ove zločine će odgovarati za svoje postupke i bit će kažnjen - dodala je Mushobekwa.

Nils Melzer, specijalni UN-ov reporter o mučenju, pozvao je svijet na djelovanje te izjavio da se mora spriječiti "još jedna Ruanda ili Srebrenica" u Kasaiju. Upozorio je da bi zločini milicije i vojske u Kongu mogli dovesti do genocida ako se ništa ne učini kako bi se brutalni napadi zaustavili.