U Krajini nestalo drveta za ogrjev: Cijene enormno porasle, inspekcije na terenu

Iako je sezona grijanja veoma blizu, u Unsko-sanskom kantonu trenutno vlada nestašica ogrjevnog drveta, a cijene ovog energenta na tržištu enormno su porasle zbog čega su inspekcije izašle na teren.

Na tržištima svih gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu u posljednje vrijeme skoro je nemoguće pronaći drvo za ogrjev, a rijetko prisutne količine ovog energenta dostižu rekordne cijene. Cijena metra drva, za razliku od prošlogodišnjih 70 do 80 KM, sada dostiže i do 130 KM, dok se cijena palete drva kreće od 200 do 220 KM, što je 30 do 50 KM više od prošlogodišnjih 165 do 180 KM.

S obzirom na to da se bliži sezona grijanja moguće je da će cijene dodatno rasti, a ovakva nestašica ogrjevnog drveta, po mnogima, do sada nije zabilježena. Osim toga, pojedina udruženja penzionera već su se oglasila navodeći da su njihovi članovi uredno uplatili sredstva ŠPD “Unsko-sanske šume” za ogrjevno drvo, no i dalje ga nisu dobili.

Inspekcije upućene na teren zbog “divljanja” cijena

Prije nekoliko dana, Vlada Unsko-sanskog kantona naredila je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Šumskom-privrednom društvu “Unsko-sanske šume” i drugim nadležnim institucijama da sačine prijedlog mjera kako bi se spriječilo divljanje cijena ogrevnog drveta. S druge strane, iz opozicije su optužili upravo aktuelnu vlast za loše gazdovanje šumama i upravljanjem ŠPD “Unsko-sanske šume”, tvrdeći da je pogodovanje pojedinim grupacijama glavni uzročnik trenutnog stanja kojeg su opisali kao “najveća nestašica i kriza kada je u pitanju ogrijev od postojanja Unsko-sanskog kantona”.

U Šumskom-privrednom društvu “Unsko-sanske šume” kažu da su ove godine, kao i svake prethodne, potpisali ugovore sa udruženjima građana, odnosno socijalno osjetljivim kategorijama, udruženjima penzionera, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i drugima, o isporuci ogrjevnog drveta u iznosu od 23.051 m3.

“Zatim smo po kriterijumima odredili iznos za predračune javnim ustanovama, školama, vrtićima, i ostalima, od 8.912 m3 ogrjevnog drveta u dugom te 7.292 m3 ogijevnog drveta cijepanog. Zatim prema kriterijumima je određeno putem prodavnica uplata za fizička lica u iznosu od 4.000 m3 ogrjevnog drveta u dugom te 8.000 m3 ogrijevnog drveta cijepanog. Znači, ukupno je prema kriterijumima i ugovorima ogrijevnog drveta cijepanog i dugog utvrđeno 51.255 m3, odnosno 72.782 metra prostorna. Može se zaključiti da je ove godine plan za prodaju naprijed navedenim kategorijama veći nego svih prethodnih godina, a i cijene ogrijevnog drveta se nisu mijenjale u posljednje tri godine”, kazali su za Klix.ba u ovom preduzeću.

Brojni razlozi za nedostatak drveta i rast cijena

Prema riječima Harisa Mešića, direktora ŠPD “Unsko-sanske šume”, postoji nekoliko razloga divljanja cijena ogrijevnog drveta na tržištu Unsko-sanskog kantona.

“Vlada RS je donijela određene odluke o zabrani prometovanja određenih drvnih sortimenata sa teritorije RS u područje Federacije. Kao posljedica toga se javila manja ponuda drvnih sortimenata na našem kantonu iz RS-a, odnosno Bosanskog Novog i Prijedora, a koji su imali značajno učešće na tržištu na kantonu”, rekao je Mešić.

Kao drugi razlog on je naveo čuvanje šuma koje preuzeo ŠPD “Unsko-sanske šume” na području kantona, shodno izmjenama Zakona o šumama.

“S obzirom na to da je ŠPD za razliku od Kantonalne uprave za šumarstvo značajno bolje opremljen materijalno-tehnički, kadrovski, itd., samo čuvanje šuma je mnogo bolje. Kao posljedica toga imamo manju ponudu ogrijevnog drveta na crnom tržištu”, dodaje.

Mešić navodi i da Kantonalna uprava za šumarstvo i resorno ministarstvo nisu dali saglasnost na većinu godišnjih planova privatnih šuma na Unsko-sanskog kantona. Bez tih saglasnosti, prema njegovim riječima, nije moguća sječa niti u privatnim šumama, a dio ogrijevnog drveta iz privatnih šuma na tržištu je značajan.

“S obzirom na to da je prošle godine Republika Albanija zabranila sječu šume, a bili su veliki izvoznik ogrjevnog drveta u zemlje EU, prije svega u Italiju. Prošle godine su cijene ogrjevnog drveta koje je išlo u izvoz od privatnih poduzetnika bile 65 eura po paleti od dva metra, a cijena iste te palete trenutno sad iznosi preko 90 eura. Cijena za izvoz takođe diktora cijenu na kantonu. Čim je manja ponuda ogrijevnog drveta na tržištu, a potražnja i dalje ista, cijena raste”, naveo je za kraj Mešić.