U Krajini ni NES ni fes, budžet (ne)rješava podrška 'Čarobne Krajine' i mjenice

.

 

Nema većine za usvajanje Budžeta USK i isplatu plaća zdravstvenim radnicima, a nema ni većine za obaranje Vlade pa do daljnjeg ostaje pat pozicija. Ključ je u rukama SDP-a koji bi mogao uključivanjem svog bolesnog zastupnika u online glasanje osigurati potrebni glas za budžet, a bez njih praktično ne može biti ni nove većine.

 Naš poslanik je u Turskoj na liječenju i porodica je protiv njegovog uznemiravanja. S druge strane evidentno je da i u koaliciji imamo problem jer je NES iza leđa ostatka koalicije sklapao kolektivne ugovore u resorima svojih ministara, a isto nisu spremni podržati za oblast obrazovanja iako prosvjetni radnici u USK imaju jednu od najmanjih plaća u FBiH, rekao nam je predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić iz SDP-a.

Na strani obrazovanja je i opozicija, ali ne vidi se još većina koja bi bila spremna oboriti postojeću Vladu predvođenu premijerom Mustafom Ružnićem (NES). Četiri neovisna zastupnika su prema informacijama Patrije spremna za rekonstrukciju Vlade i sa pozicijom i s opozicijom. U prvom slučaju premijer ne bi mogao biti iz NES-a, u drugom SDP i ostatak građanskih opcija bi se trebao dogovoriti o potencijalnom mandataru.

- NES neće prihvatiti ucjene da kao najveći klub u Skupštini ostane bez premijera. Jasno je da opozicija predvođena SDA-om svim silama želi oboriti Vladu i promjena premijera bi bila samo prva faza na tom putu. Dvoje neovisnih poslanika je podržalo ovu Vladu a sada ne žele podržati budžet. U USK se Naša stranka pokazala kao najodaniji saradnik SDA, a što se tiče SDP-a nelogično je da njihov ministar obrazovanja na Vladi glasa za budžet, a da u Skupštini prava prosvjetnih radnika budu kamen spoticanja. Ova Vlada se trudila da prosvjetnim radnicima izađe u susret, pa ćemo vidjeti šta se može uraditi u narednom periodu kako bi se prevazišle razlike, rekao je za Patriju Agan Bunić, predsjednik Kluba poslanika NES-a.

Neutemeljenim je ocijenio prozivke neovisnog poslanika Ekrema Prošića da su milioni potrošeni kako bi se kupili glasovi za podršku vlade i budžeta. Prošić je naveo da je kupljeno 6 zastupnika, a Bunić ga je pozvao da sva saznanja ako postoje javno iznese. Prošić to još nije učinio, ali je na društvenim mrežama priču o kupovini zastupnika ponovio Halil Bajramović iz NIP-a. On je ponašanje NES-a uporedio sa serijom Kuća od papira u kojoj se pod maskama uđe u državne institucije kako bi se opljačkale, a onda se kao taoci uzmu uposlenici. Javno je pitao premijera Ružnića koliko je zastupnika bivše A-SDA i sadašnjeg NES-a moralo potpisati mjenice na 100.000 KM kako bi bili lojalni. 

-  Neusvajanje budžeta je samo posljedica, a uzroci su se kupili godinama jer je NES pleo mrežu koja nije dobra za građane, a pokazalo se i za njihove koalicione partnere od kojih još samo nisu devastirali SDP. Uživali su i našu podršku dok nismo shvatili šta rade, sada traže da se ogradimo od zastupnice koja je napustila NIP vođena svojim ličnim interesima, rekao nam je Bajramović.

Da su mjenice bile u opticaju za Patriju je potvrdio Zlatko Hujić iz NES-a.

-  Kada sam odlučio da budem dio ekipe okupljene oko načelnika Cazina jer su puno toga uradili za svoj grad dobio sam kovertu koju mi je donio ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić. Kada sam vidio da je u njoj ugovor bacio sam je u smeće jer nisam htio ni pogledati. Uvijek sam bio neovisan u svojim postupcima, ali ostajem dio te ekipe u kojoj nemam problema iako nemam mjenice. Puno veći problem za Krajinu je SDA koja se pod svaku cijenu želi vratiti u vlast, smatra Hujić.

Iz SDA ne kriju da su zainteresovani smijeniti Vladu. To pravdaju netransparentnom pripremom budžeta koji nije iskomuniciran sa korisnicima i građanima. Problematično im je što se obrazovanju smanjuju sredstva dok se budžet uvećava za 40 miliona. Vladu optužuju i za netransparentno trošenje novca i upravljanje javnim institucijama.

-  Već tri godine poslanici u Skupštini nemaju mogućnost izjasniti se o izvršenju budžeta. Krije se finansijski izvještaj USK Šuma koje je najveće javno preduzeće i koje je 2020. poslovalo negativno. Nismo usvojili ni njihov plan rada za 2020. Slično je i sa Zavodom zdravstvenog osiguranja čije korisnike vlada pokušava dovesti u zabludu i sukobiti s opozicijom. Kako da podržimo budžet kada nije položen račun za potrošenih milijardu KM, rekao je predsjednik Kluba SDA Jasmin Musić.

Iz NES-a se pravdaju činjenicom da se sve politizira i tvrde da su izvještaji povučeni jer se znalo da neće biti usvojeni. 

-    Mislim da javnost shvaća ko je kočničar. Ako nema savjesnih u opoziciji da podrže budžet i zdravstveni radnici prime plaću onda je do njih. Imat ćemo Skupštinu svakih osam dana pa neka glasaju kako hoće, rekao nam je Bunić.

Iz NES-a tvrde i da priču o kupovini demantuje činjenica da nisu ni pokušali osigurati glas iz stranke Fikreta Abdića iako ih se optužuje da su učestvovali u zaustavljanju opoziva načelniku Velike Kladuše. S druge strane pozivi da se objasni zašto se 30.000 maraka planira za podršku „Čarobne Krajine“ koja je samo facebook stranica. Za sada ipak još nema čarobnog štapića koji bi raspetljao politički čvor iz Krajine koji se davno zamrsio svađom bivših i sadašnjih SDA – ovaca.