U Lonjskom polju od antraksa masovno ugiba stoka: Četiri osobe završile u bolnici

goveda

Svi pacijenti koji su se javili u sisačku bolnicu bili su u kontaktu sa zaraženim životinjama

Foto: Agroklub

Svi pacijenti koji su se javili u sisačku bolnicu bili su u kontaktu sa zaraženim životinjama.

Svi pacijenti koji su se javili u sisačku bolnicu bili su u kontaktu sa zaraženim životinjama te su svi razvili simptome lakšeg, kožnog oblika zaraze.

Na prostoru Parka prirode Lonjsko polje raste broj uginule stoke, a prema neslužbenim informacijama, od početka jula uginulo je 107 goveda. U međuvremenu je Ministarstvo poljoprivrede priopćilo da su uginula goveda iz Lonjskog polja imala antraks.

Antraks je akutna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta od koje najčešće obolijevaju biljojedi. Uzrokovana je bakterijom Bacillus anthracis. Od antraksa najčešće obolijevaju ovce i koze, potom goveda i konji. Psi i svinje su relativno otporni na bolest.

- Zavod za javno zdravstvo je uzeo uzorke kod oboljelog pacijenta, danas uzima kod još ova tri pacijenta. Od jutros imamo potvrdu antraksa kod jedne krave. To je potvrda analize koju je odradio Hrvatski veterinarski institut. Možemo kazati da je slučaj pod potpunom kontrolom, mjesta panici nema. Ministarstvo poljoprivrede poduzet će sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda, rekao je za HRT Inoslav Brkić, šef Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.