U Mostaru predstavljeni složeni matematički modeli promjena Izbornog zakona

IDPI, Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara, predstavio je u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

IDPI, Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara, predstavio je u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Prijedlog uvodi složene matematičke modele, specifične "demose" i "jednaku vrijednost glasa svih građana koji pripadaju svim konstitutivnim narodima".

Ivan Vukoja, član IDPI-jevog tima, je kazao da u slučaju neusvajanja izmjena Izbornog zakona slijedi evidentna politička kriza, ali da svaka kriza na kraju završi za pregovaračkim stolom.

"Mi smo ponudli prijedlog koji je optimalan i uravnotežen te koji zadovoljava sve kriterije koji su navedeni u presudama Ustavnog suda u predmetu Ljubić, te relevantnih presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, Sejdić-Finci, Zornić i Pilav", izjavio je Ivan Vukoja.

Kazao je i da su ponudili dva modela, jedan koji nudi potpunu provedbu presude "Ljubić", te djelimičnu presuda Suda u Strazburu. Taj model važi samo za Federaciju BiH, a razlog za to je što se ove izmjene mogu napraviti bez izmjena ustava. Varijanta "B" zahtjeva promjene Ustava i odnosi se na cijelu državu, ali potpuno provodi sve zahtjeve relevantnih presuda.

"Način je vrlo jednostavan, postoji matematički model koji govori o izbornim koeficijentima. Polazimo od toga da su konstitutivni narodi specifični "demosi" za izbor zastupnika u određena tijela, koja su po Ustavu namijenjena za zastupanje kolektivnih interesa i kolektivnih prava. Onda po izbornim jedinicama, odnosno kantonima, određujemo koeficijent svakog naroda, tako da onemogućimo bilo kakve manipulacije, odnosno da omogućimo provedbu načela legitimnog zastupanja, odnosno tog načela da jedan narod drugom ne bira zastupnike", izjavio je Iva Vukoja. 

Ivan Vukaja, član IDPI-jevog tima, je kazao kako će sačinjeni prijedlog dati političkim strankama na raspolaganje.

"Mi smo prvi dio posla uradili, drugi dio je današnje predstavljanje javnosti i otvaranje javne rasprave. Mi ćemo svakako nastojati voditi raspravu, odnosno komunikaciju sa svim specifičnim javnostima, kao što su stranke, nevladine organizacije, instituti.... konstruktivni prijedlozi će ući u eventualnu novu verziju", kazao je Vukoja.

Ivan Pepić, voditelj IDPI-jevog stručnog tima, kaže da je suština prijedloga rješavanja presude Ustavnog suda u predmetu "Ljubić", ali i presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Imamo po dva modele i za Domove naroda i za Predsjedništvo. Imamo određene izborne bodove, koji su izračunati na temelju proporcije stanovništva, konstitutivnih naroda i ostalih, onda pobjednik s najvećom brojem bodova postaje član Predsjedništva. Po ovom modelu svi građani će moći birati sve članove Predsjedništva i sve predstavnike na svim nivoima", kazao je Pepić.

Pepić kaže da će, po ovom prijelogu. za srpskog člana Predsjedništva moći glasati i članovi specifičnog "demosa" iz Federacije BiH.

Milan Sitarski iz IDPI-ja kaže kako po ovom modelu niko ne bi bio zakinut, da bi bila jednaka vrijednost glasa svih građana koji pripadaju svim konstitutivnim narodima.

"Naravno, ne bi bila jednaka vrijednost samih izaslanika, ali je to je zbog toga što je različito biračko tijelo koje oni predstavljau", kazao je Sitarski.