Home

U novo preduzeće Grada Sarajeva SDA i SBB zapošljavaju bez konkursa

30 Mar

U novo preduzeće Grada Sarajeva SDA i SBB zapošljavaju bez konkursa

Inicijativa Mire Lazovića, vijećnika Socijaldemokratske partije BiH u Gradskom vijeću Sarajevo, da se član 57. Statuta novoformiranog Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva, vezan za zapošljavanje osoba, promijeni, na način da se u ovo preduzeće mogu samo zaposliti osobe putem javnog konkursa, juče je odbijen od strane vladajuće koalicije u Gradskom vijeću.

Naime, inicijativom vijećnika Lazovića stvorili bi se temelji za ravnopravne pozicije za zapošljavanje svih građana Sarajeva putem javnog konkursa, što je, u vrijeme velike nezaposlenosti i masovnog odlaska mladih iz BiH, od krucijalnog značaja.

Ova inicijativa je odbijena od strane vladajuće koalicije, a za nju je glasalo samo osam zastupnika građanskog bloka.

Upravo ovo dokazuje kolika je odsutnost vladajućih stranaka po pitanju ravnopravnosti prilikom zapošljavanja i kojima je jedini cilj dodatno zapošljavanje stranački podobnih osoba.

Glasanje protiv ovakve inicijative je i u potpunoj suprotnosti sa stavom aktuelnog premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, koji je, u nekoliko navrata, javno iznosio mišljenje da se stranačkim zapošljavanjima u Kantonu Sarajevo, konačno, mora stati ukraj.

Očigledno je da vladajuća koalicija, predvođena strankama SDA i SBB, nastavlja sa primjenom višedecenijske prakse zapošljavanja podobnih, umjesto sposobnih i mladih osoba, koji će svoju sreću, ipak, morati potražiti van granica naše države.

 

 

(Izvor: Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top